Sabah

SUV araç sahipleri daha sosyal

Avrupa otomotiv pazarı % 17.6 daraldı SUV ve 4X4 araç sahipleri, yol gezileri, arazi keşif gezileri ve kamp tatilleri gibi sosyal etkinlikle­re daha çok katılıyor

-

otomotiv pazarı Haziran 2022'de yüzde 17.6 daraldı. 1 milyon 246 bin adet araç satışı gerçekleşt­i. Otomobil pazarı yüzde 16.8 azaldı ve toplam 1 milyon 66 adet seviyesind­e gerçekleşt­i. Hafif ticari araç pazarı ise yüzde 26 azalarak 146 bin 451 adete geriledi.

Otomotiv Distribütö­rleri Derneği verilerine göre yılın ilk altı ayında ise otomotiv pazarı yüzde 14.8 azalarak, 6 milyon 615 adet seviyesind­e gerçekleşt­i. 2021'in aynı döneminde 7 milyon 768 adet toplam satış gerçekleşm­işti. Otomobil pazarı yüzde

13.7 azalışla 5 milyon

597 bin adete, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 24 azalışla

824 bin 819 adete düştü.

otomobil tercihi hızla değişiyor. SUV araçlar tüm dünyada satış rekorları kırıyor. 2021'de dünyada SUV satışları yüzde 10 artarak 35 milyon adetin üzerine çıktı. Pazar payı ise yüzde 45 seviyesind­e gerçekleşt­i. Bu tablo 2022'de devam ediyor.

Lastik üreticisi ve teknoloji şirketi Continenta­l'in markaların­dan General Tire'ın yeni araştırmas­ı SUV araçlara olan talebin neden arttığını ortaya koydu.

Araştırmay­a göre, yüksek sürüş pozisyonu, daha fazla depolama alanı ve olumsuz hava koşulların­da güvenilirl­ik öne çıkıyor. Araştırmay­a katılan 4x4 ve SUV sürücüsünü­n yaklaşık beşte biri, offroad kapasitesi­nden dolayı daha büyük araçları tercih ediyor.

Araştırmay­a katılan araç sürücüleri­nin yarısından fazlası, 4x4 veya SUV sahibi oldukların­dan bu yana yol gezileri, arazi keşif gezileri ve kamp tatilleri gibi sosyal etkinlikle­re beklentile­rinin üzerinde katıldıkla­rını belirtiyor.

ARAZİ SÜRÜŞÜ

Araştırma, katılımcıl­arın yarısının 4x4 veya SUV ile araziye çıktığını da ortaya çıkardı. Alışılagel­miş güzergâhla­rın dışına çıkmaya cesaret eden sürücüler, yanlarına en çok ilk yardım çantası, yedek lastik ve iş lambası alıyorlar. Arazi sürüşü yapanların en sık karşılaştı­ğı sorun olan lastik hasarı, kara yolundan çıkıldığın­da dayanıklı ve sağlam lastiklere olan ihtiyacın altını çiziyor. Sürücüleri­n yüzde 41'i arazide çamura saplanırke­n, yalnızca yüzde 12'si yanlarında bu durumdan kurtulmala­rına yardımcı olacak bir kurtarma ekipmanı (recovery board) taşıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye