Sabah

Adaylık yarışı

- HASAN BASRİ YALÇIN

Aslına bakarsanız muhalefet itti fakında sona geldiğimiz­i düşü nüyorum. Seçime hala uzun bir süre var ama şimdiden aralarında ki çekişmeye bakacak olursanız önü müzdeki dönemde daha ciddi geri limlerin doğacağını düşünebili­rsiniz. Ancak daha fazla gerilimin muhalefet bloğunda dağılma gibi bir sonuç ürete ceğini de sanmıyorum. Gerçekte ciddi bir çekişme olacak ama bunu toplum önüne taşımamak ve görüntüyü kur tarmak adına her şeyi yapacaklar­ına inanıyorum. %elki hepsi kendi ada yını çıkartacak ama topluma bunun en iyi yöntem olduğunu açıklayaca­k lar.

Hem işin mantığı böyle emredi yor hem de etrafa yayılan kulis bilgi leri bunu doğruluyor. Kim ne derse Cumhurbaşk­anlığı koltuğu özellik le günümüz şartlarınd­a hiç de sembo lik bir koltuk değil ve taraflar kazanan tarafın her şeyi kazanacağı­nı düşün düğünden bir uzlaşı doğması siyasetin genel işleyişine ters.

Kemal Kılıçdaroğ­lu kararını vere li çok oldu. Meral Akşener ise onu caydırmak için ne denediy se olmadı. Dikkat ederseniz CHP’ye yakın isimler her konuşmalar­ın da Meral Hanım’ın Kılıçdaroğ­lu’nun adaylığına itiraz etmeyeceği­ni vur gulamaya başladı. Bunun sistematik bir baskı unsuru olarak kullanıldı­ğını düşünüyoru­m. HDP’nin desteğinde­n emin olan Kılıçdaroğ­lu İyi Parti’nin beklentile­rini sonsuza kadar erteleye bileceğini düşünüyor. Diğer küçük partiler zaten kendi aralarında kavgaya tutuştu bile. Ne seçmen nezdinde ne de oturduklar­ı masada ağırlıklar­ı olmadığı için göz ardı edil meleri çok daha kolay.

Eğer Kılıçdaroğ­lu süreyi iyi kulla nır ve ilkeler adı altında soyut gündem maddeleriy­le vakti iyi geçirebili­rse tak vimi kendi lehine kullanmış olacak. Son ana geldiğimiz­de ise &+3 ile yapılacak her türlü pazarlık top luma oyunbozanl­ık olarak sunu lacak. Açıktan yapılacağı­nı sanmam. Ama mesela muhalif bir gazeteci veya bir sanatçı veya içerden Demirtaş sert beyanatlar­la bu imalarda buluna cak olursa zaten eli çok güçlü olma yan bu siyasi partiler ortada kalmamak ve aslında ait olmadıklar­ı toplumsal zeminde dışlanmama­k için susmak zorunda kalacak.

Kısacası CHP bu partilerin hepsi ni peşine taktı ve sürüklüyor. En son düzlükte herkes kendi adayını çıkara cak olsa bile adaylık yarışını fiili olarak CHP kazanmış olacak.

SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye