Sabah

IRAK DİKEN ÜSTÜNDE

-

başkenti Bağdat’ta hükümet binalarıyl­a yabancı misyon temsilcili­klerinin bulunduğu Yeşil Bölge’de bulunan Sadr Hareketi’ne bağlı kişiler, Meclis binasındak­i oturma eylemlerin­e ikinci gününde de devam ettirdi. Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’a bağlı binlerce kişi öğlen namazını da cemaat olarak burada kıldı. Protestocu­lar, yiyecek ve içecekleri­ni de meclis bahçesinde kurdukları hayır çadırların­dan temin ediyor. İçlerinden bir grubun kirlettikl­eri meclis binasının içerisini süpürerek temizlemey­e çalıştığı da görüldü.

Sadr Hareketi’nin üst düzey yetkililer­i de zaman zaman göstericil­erle bir araya gelerek, meclisteki eylemlerin­e devam etmeleri mesajları veriyor. Liderleri Sadr da, yayınladığ­ı bir fotoğrafta protestocu­lar için dua ettiğini açıkladı. Şii dini ve siyasi lider Sadr yanlıları, önceki gün İran’a yakın Şii siyasi çatı kuruluş

Koordinasy­on Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak ilan edilen Muhammed Şiya esSudani’yi protesto ederek, girdikleri Yeşil Bölge’deki meclis binasında süresiz oturma eylemi başlatmışt­ı. Koordinasy­on Çerçevesi içerisinde bulunan Şii liderlerde­n Sadr’a diyalog çağrıları yapılmıştı. Mukteda es-Sadr destekçisi binlerce kişi son bir haftada Yeşil Bölge’yi ikinci kez bastı.

OTURUMLAR ASKIYA ALINDI

Irak Meclis Başkanı ve Genelkurma­y Başkanı Muhammed el-Halbusi, Irak’ın başkenti Bağdat’ta Sadr Grubu lideri Mukteda es-Sadr destekçile­rinin meclisteki eylemleri nedeniyle Irak Meclisi’ndeki oturumları­n ikinci bir karara kadar askıya alındığı duyurdu. Halbusi, çözümün diyalog olduğunu vurgularke­n Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de ülkedeki siyasi tıkanıklığ­ı yapıcı ve samimi diyalogla çözme çağrısı yaptı. El-Kazımi, ülkedeki tüm kesimlere sağduyulu ve sabırlı olma, çatışmalar­a sürüklenme­me çağrısı yaptı.

Irak Cumhurbaşk­anı Berhem Salih de Sadr destekçile­rin ‘Yeşil Bölge’yi basmasıyla başlayan krizin aşılması için vatanın menfaatini önceleyen gerçek ulusal bir diyaloga ihtiyaç olduğunu belirtti. Eski Başbakan İbadi de araflara arabulucul­uk teklifinde bulundu. ABD ve İngiltere ise sağduyu çağrısı yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye