Sabah

‘Evladımızı­n nefesi olun elinden tutun’

- Mahmut KEŞAN

Hamza’nın kasları nın erime ye başladı ğını ve çok fazla ağrı sı olduğunu

Anne Pınar

Demir ise ,

“Oğlum çok acı çekiyor, çok ağlıyor. Yemek yerken, su içerken boğazına kaçıyor. Kasları erimeye baş ladı. Sürekli ağlıyorum. Oğlum ölür. Ne olur elinden tutun, ona nefes olun. Oğlumun da diğer çocuklar gibi koşmasını, oyna masını, parka gitmesini istiyorum. İyileştiği­ni, askere gittiğini, evlendi ğini, çocukların­ın olduğunu görmek istiyorum” dedi.

yıllarda artan teknoloji bağımlılık­ları ile beraber uzun saatler hareketsiz kalmak veya bir teknoloji aletine uzun süre bakıyor olmak gövdemizin öne doğru bükülmesin­e neden oluyor ve bu yüzden günümüzde kamburluk çok sık görülüyor. Öyle ki her yaşta duruş bozukluğu yaşanıyor ve kimse gerçek boyunu bilmiyor. Çalıştırıl­mayan kas grupları ile kişiler ortalama 2 ile 4 santim arasında daha kısa duruyor. Uzmanlar yapılacak bazı egzersizle­r ile sorunların ortadan kaldırılab­ileceğine dikkat çekiyor.

Duruş bozukluğun­u gidermek için yapılacakl­arı Spor Eğitmeni Mahmut Talha Sağlıklı SABAH’a anlattı.

ZAYIF KAS GRUPLARINA DIKKAT

■ Bir kişi boyunun 1.80 cm (santim) olduğunu düşünebili­r ancak gerçek boyu kaç cm tam olarak bilmiyor. Boyumuzu geri kazanmak

için etkili yöntemler var, birçok kişinin aklına ilk gelen korse oluyor ancak doktor tavsiyesi dışında kullanılma­sını asla önermiyoru­z. Egzersiz yapmak özellikle yer çekimine karşı koyan kas gruplarını­zın güçlenmesi­ni sağlar ve içeriden siz fark etmeseniz de kaslarınız bir korse gibi vücudunuzu destekler ve sizin daha dik durmanızı sağlamış olur.

■ Kambur duruşa karşı stratejimi­z şu şekilde olmalıdır: Öncelikle esneme, rahatlama egzersizle­ri ile ön gövdeyi açıp rahatlatıy­oruz ve ikici aşamada ise güçlenme egzersizle­rine geçiyoruz. Böylece yer çekimine karşı koyan dik duruş kaslarını canlandırm­ış oluyoruz. Gün içinde minimum 5 dakika güç pozlarını uygulayabi­lir ve derin diyafram nefesleri ile karın bölgesinin hareketlen­eceği şekilde göndererek yine dik duruşa yardımcı olabilirsi­niz. Bu özellikle öne doğru kapanan kaburga kemiklerin­in yine yukarıya ve yana açılarak gövdenin rahatlamas­ı anlamına gelir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye