Sabah

Irak’ta iç savaş tehlikesin­e dikkat

- 0E+0E7 BARLAS IaFHEooN FoP PHKPHWEaUO­aV VaEaK

Irak’daki istikrarsı­zlık iç savaş tehlikesi doğuracak seviyeye geldi. Seçimlerde­n bu yana 11 ay geçmesine rağmen hükümet kurulamadı. Sadr, oy oranını arttırması­na rağmen hükümeti oluşturmay­ı başaramadı.

Şii gruplar arasındaki gerginlik halkın parlamento­yu basmasına kadar dayandı. Aynı zamanda İran yanlısı Haşdi Şabi örgütü ile Irak’lı PKK’lıların işbirliği yaptığı çok açık görülüyor. Türkiye’nin büyükelçil­ik ve konsoloslu­klarına yapılan saldırılar bu işbirliğin­in yansımalar­ı. Görünen o ki Türkiye’nin ,rak ve 6uriye’de terör örgütü PKK/YPG’ye yönelik kararlı duruşunu engellemey­i hedefleyen bir ittifak ile karşı karşıyayız.

Bu ittifak kimlerden mi oluşuyor: İlk akla gelen ülkeler elbette İran ve ABD…

Konu Türkiye düşmanlığı­na gel diği zaman ilginç şekilde bir anda İran ve Amerika bile birleşebil­iyor. PKK-Haşdi Şabi dayanışmas­ı ve işbirliği bunun en bariz örneği. İşte tam bu yüzden herkesle işbirliği ve anlaşmalar yapacağız ama sadece kendimize güveneceği­z.

Biden gerçekten Kovid mi oldu?

ABD Başkanı Biden, 15 günde ikinci defa Kovid hastalığın­a yakalandı. Bütün aşıları, hatırlatma dozları ve maskesi tam olan Biden’ın üst üste hastalanma­sı bir çok spekülasyo­na neden oldu. Beyaz Saray doktorları Biden’a ilaç verilmeyec­eğini ve sadece ona izolasyon uygulayaca­klarını söyledi. Zaten akli melekeleri sorgulanan Biden’ın bilinçli olarak izolasyona alındığı ve mümkün olduğu kadar halkın önüne çıkartılma­k istenme diği söyleniyor. Her konuştuğum­da bir gaf yapan Biden’ın kamuoyunda­ki desteği yerlerde sürünüyor Biden’ı başkanlık koltuğuna oturtanlar bile ondan desteğini çekti. Lidersiz olan ve yönetim boşluğu yaşayan ABD, düştüğü çukurdan bakalım bir çıkış yolu bulabilece­k mı? Bu dünyanın huzuru için de çok önemli.

Erdoğan ve Nobel Barış Ödülü

Ukrayna buğdayının yola çıkması için bütün hazırlıkla­r tamamlandı. Eğer bir aksama olmazsa buğdayı taşıyacak gemi bu sabah boğazlara gelecek. Bu sebeple, Pentagon eski Müsteşarı Dov S. Zakheim, The Hill gazetesi için yazdığı ‘Türkiye Cumhurbaşk­anı’nın Zaferleri’ başlıklı makalede ‘Erdoğan, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilme­li’ dedi. Makalede çok önemli detaylar var. Tahıl anlaşmasın­ın adeta bir cankurtara­n gibi dünyanın besin krizine bir çözüm olduğuna vurgu yapılıyor ve eğer bu soruna çözüm bulunmasay­dı Avrupa’nın kitlesel bir göç tehlikesi ile karşı karşıya kalabilece­ğinin altı çiziliyor. Bizdeki muhalif medya itibar sızlaştırm­aya çalışsa da bu haber elbette batı medyasında da yankı buldu. ‘Erdoğan Nobel’e aday gösterilir mi?’ ya da ‘Erdoğan bunu kabul eder mi?’ bu soruların cevabını bilemem. Ama bildiğim bir şey var. Tahıl anlaşması Avrupa’nın kıtlık tehlikesin­in önüne geçen tarihi bir belgedir. Bu başarının altında ise Erdoğan’ın diplomasid­eki tecrübesin­in imza sı vardır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye