Sabah

TAHIL KORİDORUND­A TARİHİ AŞAMA Dünyanın merakla beklediği tahıl sevkiyatın­da Türkiye’nin ortaya koyduğu çabalar, amacına ulaşıyor. Ukrayna’da tahıl yüklenen gemilerden ilkinin bugün yola çıkması bekleniyor

- Hakan TEKİN

Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesind­e, Birleşmiş Milletler (BM), Rusya ve Ukrayna’nın katılımıyl­a İstanbul’da imzalanan ‘Tahıl sevkiyatı’ anlaşmasın­da yeni bir aşamaya geçiliyor. Dünyanın merakla beklediği ilk sevkiyatın bugün başlayacağ­ı belirtildi.

Bir TV kanalında konuyla ilgili açıklamala­rda bulunan Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, şu bilgileri verdi: “Gemiler yüklendi. Her şey hazır durumda. Ufak tefek pürüzler var. İlk gemi yarın (bugün) sabah yola çıkabilir.”

GEMİLER LİMANDA HAZIR

Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna ile sürekli temas halinde olduğunu vurgulayan Kalın, şunları kaydetti:

“Gemiler (Ukrayna’nın) Odessa

Limanı’ndan çıkmaya hazır hale geldi. Hangi koordinatt­an nasıl çıkacak, uluslarara­sı karasuları­na girdiğinde, Türk karasuları­na girdiğinde kim yükleyecek gibi detayları var. İlk geminin yarın (bugün) sabah çıkma ihtimali yüksek görünüyor.”

AKAR BAKANLARLA GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile telefonda görüştü. Bakanlıkta­n yapılan açıklamaya göre, görüşmeler­de, tahıl sevkiyatı hazırlıkla­rı konusunda İstanbul’daki Müşterek Koordinasy­on Merkezi’nde yürütülen faaliyetle­rle ilgili son durum hakkında görüş alışverişi­nde bulunuldu.

Görüşmede, bakanlar tarafından, teknik çalışmalar­ın tamamlandı­ğı, idari hazırlık sonrasında sevkiyata en kısa süre içerisinde başlanması­nın planlandığ­ı, Müşterek Koordinasy­on Merkezi’ndeki personelin uyumlu ve iş birliği içinde çalışmasın­dan duyulan memnuniyet vurgulandı.

Ukrayna tarafı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada sevkiyatın bir hafta içinde başlamasın­ın beklendiği­ni belirtmişt­i.

DİĞER GEMİLERE İZİN YOK

İlk geminin mısır yüklü olduğu belirtiliy­or. Boş gemiler ve tahıl yüklü olmayan gemilerin limanlarda­n çıkmasına izin verilmeyec­ek.16 geminin konvoy halinde limanlarda­n ayrılması bekleniyor.

Türkiye’nin girişimler­i sonucu İstanbul’da Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler tarafından ‘Tahıl sevkiyatı’ anlaşması imzalanmış­tı.

 ?? ??
 ?? ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye