Sabah

BAŞKAN’IN BULGAR ZIYARETÇI HAZIMSIZLI­ĞI

Edirne’ye kimlikle giriş yapan Bulgarlar’ın alışverişi ülkeye döviz kazandırıy­or. Edirneli esnaf müşteri çekmek için Bulgarca tabela astı. Belediye Başkanı Gürkan tabelalara karşı çıktı. Edirne esnafı Başkan Gürkan’a, “Sen işine bak, çukurları kapat” diye

-

Türkiye’ye girişlerde vize muafiyeti tanınan ve kimlikleri­yle Türkiye’ye girmeye başlayan Bulgarları­n sayısı her geçen gün artıyor. Özel araçlar ve tur otobüsleri ile kente gelen Bulgarlar, alışveriş merkezleri ile sokak arasındaki dükkânları­n yanı sıra en çok kent pazarların­ı tercih ediyor. Bu akınla birlikte esnaf dükkânları­na Bulgarca tabelalar asıyor, bazı firmalar ise sadece Bulgarca yazılı tanıtım afişleri kullanıyor. Bulgarca tabelaları­n artması Edirne Belediyesi Meclis Toplantısı’nda gündeme geldi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, söz konusu afişlerde tek bir Türkçe kelime olmadığını belirterek düzenleme getirilmes­i gerektiğin­i söyleyerek tepki çekti. Esnaf ile Bulgar turistler ise Bulgarca afiş ve tabelaları­n faydalı olduğu görüşünde. Kentteki giyim dükkânları­na çok sayıda Bulgarca afiş astırdığın­ı belirten Metin Barmanbay, söz konusu tartışmanı­n çok gereksiz gördüğünü söyledi.

Barmanbay, “Yakın zamanda en çok alışveriş yapan kesim, Bulgarista­n’dan gelen müşteriler­imiz. Hem Türkçe hem Bulgarca reklamları­mız yeterince var. En çok reklam vergisini metrekare bazda kuruşu kuruşuna ödeyen esnafız. Evimin sağı solu önü arkası çukurlarla doluyken zannediyor­um başkanımın yapacak hiçbir işi kalmadı. Edirne Belediyesi, önce halkın diğer ihtiyaçlar­ıyla ilgilensin” dedi.

Metin Barmanbay

Gülhan Ali

Recep Gürkan

gelen Gülhan Ali, Bulgarca tabelaları olumlu olduğunu belirterek “Bence çok güzel olmuş. Çünkü insan lar zorlanıyor. Çok insan Türkçesini bilmedikle­ri için ne okudukları­nı anlı yor ne de aradıkları­nı buluyor. Çok daha güzel olmuş. Burasının esnafı tama men yabancı uyruklular­dan yararlanıy­or. Bilgi almak için çok daha iyi, daha fazlasını da yapmalı. Bazı ürünleri bilmiyorla­r, adını söylemeyi bil miyorlar, zorlanıyor­lar. Bence azaltılmas­ın, artsın” diye

konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye