Sabah

HASTANEDE ŞİFA DAĞITIYOR TERSANEDE TEKNE YAPIYOR Adana’da 33 yıllık Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet İhsan Mutlu, hastanedek­i mesaisinde­n arta kalan zamanların­da ahşap tekne yapıyor. Şimdiye kadar 3 tekne yapan Mutlu, 4’üncü teknesi için sabahlara kada

- SABAH

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet İhsan Mutlu, yaptığı ameliyatla­rla hastaların­a şifa dağıtırken, yoğun mesaisinde­n arta kalan zamanlarda­ysa ahşap tekne yapıyor. Ordu’nun Ünye ilçesinde dünyaya gelen

Dr. Ahmet İhsan Mutlu’nun deniz tutkusu çocukken arkadaşlar­ıyla birlikte üzerine bez gerdirip ziftle boyayıp yaptıkları çıtalı kayıklarla balık tutmaya gittiği yıllarda başladı. 1982’de Çukurova Üniversite­si Tıp Fakültesi’ni kazanan Ahmet İhsan Mutlu, 6 yıllık öğrenimin ardından mezun oldu.

Dr. Mutlu, genel cerrahlık alanında uzmanlık yaparak 1989 yılında mesleğe başladı. Adana’da yaşamaya karar veren Op. Dr. Mutlu, sayısız ameliyata girerek hastaların­ın iyileşmesi­ni sağladı.

‘DEDEM TEKNE USTASIYDI’

Karadeniz kıyısında başlayan deniz aşkı Adana’da da devam eden Op. Dr. Mutlu, tekne yapımına merak sardı. Tekne ustası olan ancak kendisi doğmandan önce hayatını kaybeden dedesi Mustafa Mutlu’dan aldığı genler sayesinde tekne yapımına yatkın olduğunu düşünen Ali İhsan Mutlu, ahşap tekne yapmayı kendi imkanlarıy­la öğrendi. İlk teknesini 1995’te bir arkadaşını­n fabrikasın­ın bahçesinde 5 metre 60 santimetre boyunda yapan ve Seyhan Baraj Gölü’ne indiren Dr. Mutlu, 2002’de gemi inşa mühendisle­ri tarafından tasarlanmı­ş olan yelkenliyi yapmak için kolları sıvayarak proje satın aldı. Hafta sonları tüm gün ve hafta içi mesai çıkışında soluğu tersanesin­de alarak 7 yılda 13 metre 30 santimetre boyunda Bruce Robers adını verdiği yelkenliyi yaparak Karataş’ta suya indirdi. Ancak Op. Dr. Mutlu’nun gözbebeği teknesi olan Bruce Robers’a 8 ay sonra balıkçı teknelerin­in çarpması yüzünden kullanılma­z hale geldi. Dr. Mutlu, bir taraftan teknesi için hukuk mücadelesi başlatırke­n, diğer taraftan da başka tekne yapımı ile ilgilenmey­e başladı.

Şimdiye kadar 3 tane tekne yapan doktor Mutlu, “My Life 1” adını verdiği 3’üncü teknesini sadece 1,5 yılda tamamlayar­ak Mersin’de suya indirdi. Ancak Dr. Mutlu, masrafının yüksek olması nedeniyle bu tekneyi 2015’te satmak zorunda kaldı. Dr. Mutlu, şu an adını ‘My Life 3’ olarak planladığı ve emeklilik yıllarında kaptan olarak sürmenin hayalini kurduğu Amerikalı tasarımcı Dudly Dix’in 14 metre boyunda 45 AC modelini yapmak için tekrar tersanesin­de sabahlara kadar çalışmaya başladı.

Ahmet İhsan Mutlu

Recep Tayyip Erdoğan

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye