Sabah

İsrail’in insafı tükendi

- MEHMET %AR/AS

İsrail Filistin’de insanlık suçu işle meye devam ediyor. İslam dünya sı kınamaktan öteye gidemezken, Batı’nın ölüm sessizliği devam ediyor. İsrail askeri güçleri yine Gazze’ye sal dırdılar ve ölü sayısı 32’ye çıktı. İki devletli çözümün tartışıldı­ğı gün lerde İsrail askerleri Filistinli­lerin varlığına nedense tahammül bile edemiyor. Filistinli­ler, elindeki kısıtlı imkanlarla kendilerin­i savunmaya çalı şıyor ama İsrail’in güçlü silahları karşı sında neredeyse elleri kolları bağlı.

İsrail ise tüm gücüyle Filistinle­rin üstüne silahların­ı boşaltıyor. Ve her gün ölü sayısı artıyor. İsrail’in sosyolo jik yapısını bilenler bütün Yahudileri­n aynı olmadığını bilirler. İsrail’in önem li bir kısmı barıştan yana. Ayrıca Hasidik Yahudiler İsrail devleti nin varlığına bile karşılar. Ama bazı fanatik Yahudiler, Filistinli­leri can düşmanı olarak görüyor. Toprakları­nı işgal ettikleri yetmiyor muş gibi evlerini yıkıyor, çocukları nı öldürüyor. İsrail’den farklı düşü nen Amerikan’daki Yahudi lobisi zaten İsrail’in savaşmasın­a temelden karşı. Bu tip durumların kendi rahatlatla­rını kaçırdığın­ı ve antisemiti­zmi körükledi ğini düşünüyorl­ar. Bu işin sonu nere ye varır kestirmek zor. Ama uluslara sı kamuoyu İsrail saldırganl­ığını acilen durdurması gerekiyor.

Biden neden görevine dönemiyor?

Amerikan Başkanı Biden’ın üstüs te ikinci kez Kovid’e yakalandık­tan sonra testi nihayet negatif çıktı. Ancak bu hemen göreve döneceği manasına gelmiyor. Biden, tecritin bitmesi için ikinci testin negatif çıkmasını bekliyor. Beyaz Saray doktoru Biden’ın testinin yeniden pozitif çıkmasını antiviral ilaç Paxlovid alan hastaların küçük bir yüz desinde görülen “geri tepme” vaka sı olarak tanımlamış­tı. Gizli servis tara fından mesafesi korunan, maskesi ve aşıları fazlasıyla tam olan Biden’ın bu duruma düşmesi de tıp uzmanların­ın cevaplamas­ı gereken bir konu. Ancak Amerikalıl­arın Biden’ı gözden çıkardığı kesin. Sık sık davranış bozukluğu belirtiler­i gösteren Biden, gerçekten hasta mı yoksa insanlarda­n uzak mı tutuluyor? Bu da cevaplanma sı gereken başka bir soru. Yerine gele cek ismin daha iyi olacağının da hiç bir garantisi yok.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye