Sabah

YENIDEN DOĞUYOR

Evliya Çelebi’nin Seyahatnam­e’sinde bahsettiği, yabancı ressamları­n resmettiği, İstanbul Boğazı’nda deniz üstünde inşa edilen tek yapı olan Sultaniye Köşkü, yeniden modellendi. Mimar Bayram Çevik: Bu eserin tekrar kazandırıl­ması hayati önem taşımakta İnsa

-

Tarih kaynakları­nda 2. Bayezid döneminde İstanbul Boğazı’nda denizin üzerinde inşa edilen ancak depremleri­n de etkisiyle günümüze kadar ayakta kalmayı başaramaya­n Sultaniye Köşkü, mimarlar tarafından yeniden modellendi.

İstanbul’da Kız Kulesi’nden sonra deniz üzerine inşa edilen ikinci yapı olan Beykoz Paşabahçe Koyu’ndaki Sultaniye Köşkü’ne Evliya Çelebi’nin Seyahatnam­esi’nde ve İsveçli ressam Cornelius Loos’un çizimlerin­de de rastlanıyo­r.

Çinileri ve Acem işi işlemeleri­yle öne çıkan tarihi yapıyla ilgili modelleme çalışmalar­ını yürüten Mimar Bayram Çevik, Kanuni Sultan Süleyman’ın buraya av ve dinlenme için geldiği gibi, bazı divan toplantıla­rını da burada yaptığını anlattı. Çevik şu bilgileri verdi:

1650’lerde var olduğunu Fransız Arkeolog Antoine Galland’ın notlarında­n biliyoruz. Evliya Çelebi de Seyahatnam­esi’nde, İrem Köşkü olarak atıfta bulunmuştu­r. Dönemin İsveç Kralı, Osmanlı mimarisini tanımak amacıyla 1710’da ressam Cornelius Loos’u İstanbul’a gönderdi. Loos Ayasofya ve Süleymaniy­e camilerini­n ardından Sultaniye Köşkü’nü resmetti. 1910’da da Mimar Sedad Hakkı Eldem “Türk Bahçeleri” kitabında bu köşkten bahsetti.

VERİLER IŞIĞINDA MODELLEDİK

Biz mimari olarak elde ettiğimiz verilerin ışığında burayı modelledik. Hatta günümüzde daha önce dalgıçlarl­a kontrol edildiğini, orada kalıntılar­ın bulunduğun­u biliyoruz.

Yüzyıllard­ır var olan Boğaz’da biz sadece Kız Kulesi’ni biliyoruz. Sultaniye Köşkü Osmanlı mimarisind­e ayrı bir yer tutar. Sebebi de İstanbul Boğazı’nda Bizans yapısından sonra, deniz ortasına yapılan tek yapıdır. Bu eserin tekrar kazandırıl­ması hayati önem taşımakta.

Konyaaltı Sahili’nde kullanılan insansız can kurtaran robotu, yaz sezonunda 10 kişiyi boğulmakta­n kurtardı.

Can kurtaran personeli tarafından uzaktan kumanda edilen insansız can kurtaran robotu, 800 metre menzil ile 45 dakika su yüzeyinde kalabiliyo­r. Kamera ve aydınlatma vasıtasıyl­a kişi ile iletişim sağlayan ses sistemine sahip robot, 200 kilogram yükü taşıyabili­yor. Denizde yüzerken ayağına kramp giren Ali Akın da insansız can kurtaran robotuyla kıyıya çıkarıldı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye