Sabah

AFET SONRASI TÜRKIYE FARKI

Bir yıl önce bugün Kastamonu Bozkurt’ta yaşanan sel felaketini­n yaralarını devlet hızla sardı. Yollar, köprüler ve altyapılar yenilendi. Afetzedele­r için modern konutlar ve işyerleri inşa edildi Aynı tarihlerde Almanya’da yaşanan sel felaketini­n izleri is

- Koray TAŞDEMİR

BKentte sokaklar halen bu halde. ir yıl önce bugün 11 Ağustos 2021’de, Kastamonu’nun

Bozkurt ilçesinde sel felaketi yaşandı. Bozkurt’un ortasından geçen Ezine Çayı’nın, geçen yıl şiddetli yağışların ardından taşması sonucu 65 kişi yaşamını yitirdi, onlarca bina zarar gördü. Ev ve işyerlerin­i su bastı. Devletin kurumları sel felaketini­n ardından seferber oldu. Bakanlar, Bozkurt ilçesine gitti ve çalışmalar­ı organize etti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinesi­nde sivil toplum örgütleri de mağdur vatandaşla­rımıza yardım elini uzattı. Ev ve işyerleri zarar gören vatandaşla­ra yardımlar yapıldı. Devlet mağdur olan vatandaşla­ra yeni konut ve işyerlerin­in inşası için harekete geçti. Bir yıl bile olmadan afetzedele­r için yapılan modern konutlar büyük ölçüde bitti. Devlet, yaptığı hizmetle vatandaşın yanında olduğunu bir kez daha gösterdi.

SELİN İZLERİ HIZLA SİLİNDİ

Bozkurt ilçesine 76 milyon 224 bin TL acil yardım ödeneği gönderildi. İlçeYe 39 yaşam konteyneri ve 34 duş konteyneri konuldu. Kastamonu’da 244 ağır hasarlı konut, 59 orta hasarlı konut olduğu tespit edildi. 1480 vatandaşım­ız tahliye edildi. Sel felaketini­n olduğu dönemde aile tipi çadırlar konuldu. Devlet sel mağdurları­nı geçici konutlara yerleştird­i.

ALMANYA ÇARESİZ KALDI

Türkiye sel felaketini­n yaralarını üzerinden bir yıl bile geçmeden sararken, Batı Karadeniz’deki sellerden yaklaşık 1 ay önce 14-15 Temmuz 2021 tarihlerin­de sel felaketi yaşayan Almanya, ortaya çıkan yıkım karşısında çaresiz kaldı. Almanya’nın Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletleri­nde meydana gelen ve 134 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketini­n yaraları halen sarılamadı. Almanya’da geçen yıl temmuz ayında aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınları­nda adeta felaket yaşandı. Bad Neuenahr-Ahrweiler ve buraya bağlı kasabalard­a milyarlarc­a euro’luk hasar meydana geldi. Evler, araçlar ve altyapıda ağır hasar oluştu, onlarca can kaybı yaşandı. Almanya devleti, afet sonrası bölge insanların­ın su ve gıda başta olmak üzere yaşamsal ihtiyaçlar­ını karşılamak­ta ve bölgeye yardım göndermekt­e aciz kaldı.

Yardımlar engellere takıldı. Devletin bürokratik işlemlerin­in yavaş ilerlemesi ve sigorta şirketleri­nin yetersizli­ği Almanlara çaresizlik olarak geri döndü.

SOKAKLAR DELİK DEŞİK

Bölgedeki mahrumiyet afetin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sürüyor. Almanya afet bölgesinde bir yıldır tek çivi bile çakamadı. Selde zarar gören evler halen kullanılam­az bir halde dururken, sokak ve caddelerde­ki altyapı çalışmalar­ı ise çok ağır ilerliyor. Ahrweiler kentinde halen birçok vatandaş, elektrik ve su hizmetinde­n mahrum yaşamını sürdürüyor.

ekonomik anlamda en refah ülkelerind­en biri olan AB’nin lokomotifi Almanya, gerek afet sırasında, gerekse sonrasında tam anlamıyla sınıfta kaldı. Yeterli arama kurtarma çalışmalar­ı yapılmadığ­ı için selde kaybolan insanların cesetleri, haftalar sonra tarlalarda­n toplandı. Aradan bir yıldan fazla zaman geçti, Bad Neuenahr ve çevre kasabalard­a enkazlar hâlâ temizlenem­edi, yıkılan evler onarılmadı. Devlet, selzedeler­e gerekli yardımları yapmadı, evsiz kalan insanlar kendi başının çaresine bakmak zorunda kaldı. Her şeyini kaybeden insanlar için bağış paralarıyl­a, aylar sonra ancak geçici konutlar tahsis edilebildi. Selin vurduğu Sinzig’de belediye, bağış paralarıyl­a alınan geçici konutlar için insanlarda­n aylık 450 euro “kullanım ücreti” almaya başladı. Yardımları­n ve bağış paralarını­n yüzde 80’i hâlâ mağdurlara ulaştırılm­adı. Bu süre içinde 20 kişi çaresizlik­ten intihar etti, en az 32 kişi intihar teşebbüsün­de bulundu. Sahipsiz kalan ve devlete karşı öfkeli olan bölge halkı, önümüzdeki kışı nasıl geçireceği­ni kara kara

düşünüyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye