Sabah

‘ABD üçüncü dünya ülkesine döndü’

- HASAN BASRİ YALdIN SMS: HBY ya] ·ye J|nGeU.

ukarıdaki ifade bana ait değil.

Bir önceki Amerikan Başkanı Donald Trump kullandı. Ve neredeyse bütün &umhuriyetç­iler, $BD’nin üçüncü dünya ülkesine döndüğü kanaatinde.

Önceleri Trump’ı cezalandır­ma histeriler­i vardı. Şimdi de seçime sok mama çabaları ortaya çıktı. 6 Ocak Kongre baskını dosyası kapanmak bil miyor. Sürekli soruşturma­lar yapıl dı. Trump ekibinden itirafçıla­r bulun du. Senatörler önünde ifadeye çağrıldı. Trump’ı 6 Ocak Kongre baskının dan sorumlu tutmak için her şey yapıldı. Son olarak daha önce örne ği görülmemiş bir işe de giriştiler. FBI, Trump’ın evine baskın yaptı ve tüm belgeleri didik ederek Trump’ı baskın dan sorumlu tutacak delil arayışı baş ladı.

Amerika’nın hukuk devleti oldu ğuna inanan Amerikan hayranla rı için ilginç gelişmeler. İşler karışın ca ortada ne hukukun üstünlüğü de ne de tarafsızlı­ğı kaldı. FBI, Trump’ın pek de yanlış sayılmayan ifa desiyle Demokratla­r’ın aparatı gibi iş görüyor. Belki bütün Demokratla­r demek doğru olmaz ama Biden’ı ikti dara getiren grupların hepsi öylesine bir savaş veriyor ki, neyin temiz neyin adil olduğuna baktıkları yok.

Trump’ın suçlu olup olmadığına dair elimde hiçbir delil yok. Ancak kişi sel olarak Kongre baskınının baş tan aşağı Trump’tan bağımsız ve Trump’a karşı bir komplo oldu ğunu düşünüyoru­m. Bu konuyla ilgi li tonlarca ifade ortaya çıktı. Ancak Amerikan medyasında haber olma şansı olmadı. Onun yerine Trump’ı ilin tilendiren ne kadar ifadesi varsa onları aylarca sakız gibi çiğnediler TV ekranla rında. Bu hareketler bile benim Trump lehine şüphelenme­m için yeterlidir.

Veya diyelim ki, gerçekten Trump bir şekilde bu baskınla ilişkili olsun. O şartlarda bile $merikan sistemi bu tür olayların üzerini örtmek için elinden geleni yapar ve kolayca dosyayı kapatırdı. Amerikan baş kanlarının sicilini daha da bozmamaya yönelik genel eğilimi hiç saymıyorum bile. O zaten Trump konusunda açıkça ve defalarca çiğnendi.

Ama bu kez çok daha yoğun bir sal dırı var. Çünkü Trump’ın adaylığı nı hukuk adı altında engellemek istiyorlar. Trump da zaten bunu açık ça dile getiriyor. Ve aslında hiç de fena olmayan bir mağduriyet elde edecek gibi. Çünkü sınırları bu sefer fazla zor ladılar.

Bu olay sadece Amerikan siyasetini ilgilendir­miyor. Aksine Amerikan devle tinin hangi siyasi eğilimin eline düşece ği tüm dünyayı on yıllarca etkileyece­k bir sonuç doğuracak. O yüzden kavga büyük.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye