Sabah

Trump’tan acı itiraf

- Selçuk EREN - BER&AN TUTAR Eyüp ERCAN

Küresel siyaset teki türbülans her geçen gün daha fazla derinleşi yor. =ira ne merkez deki aktörler ne de yeni bir paradigma arayışında­ki direnç cephesi mevcut sis temden memnun.

Atlantikçi statükocul­ar da yeni bir dünya ara yışındaki Avrasyalı revizyonis­t ülkeler de şu anki küresel tablo dan oldukça rahatsız.

Bu da haliyle emperyal merkezde konumlanmı­ş ABD ve AB’deki jeopolitik erozyonu artı rırken periferide­n merkeze yöne len güçlerdeki yükseliş arzusunu ise daha da kamçılıyor.

Reel sosyalizmi­n çöküşünden sonra dünya artık reel kapitalizm ile neo-liberal piyasa uygarlığın­ın girdiği dağılma sürecini ve bu sürecin yol açtığı kaotik krizleri konuşuyor.

Çünkü ABD’deki çöküşün dört önemli alameti de görül dü. Bu alametlerd­en üçü dış sahadaki bozgunlard­an, diğe ri de Amerikan iç siyasetind­eki kargaşa, kaos ve kutuplaşma­dan kaynaklanı­yor.

Hegemonya arayışında ki ABD bugün küresel arenada yeni dünyanın kurucu aktörleri olan Rusya, Çin ve Türkiye’ye karşı çoğu Batılı analizcini­n de sık sık dile getirdiği gibi akıl almaz bir ‘aptal politika’ izliyor...

★★★

Aslında ‘aptallık’ konusun da iki bakış açısı söz konusu... Kimileri ABD’nin gerçekten de aptal gibi davrandığı­nı ileri sürer ken diğerleri ise ABD’nin ‘aptal gibi görünmeyi’ bilerek tercih ettiğini söylüyor.

İster ‘aptallık’ etsin ister ‘aptal mış gibi’ hareket etsin, sonuç değişmiyor. ABD, küresel ve ulusal çapta çöküyor.

ABD’nin en büyük aptallığı, rakip gördüğü Rusya ve Çin gibi ülkelerin en güçlü olduğu alanlara başarısız saldırılar yaparken müt tefik olarak gördüğü Türkiye gibi ülkelerin ise en dirençli ve has sas olduğu PKK/YPG terörüne destek vermesidir.

ABD hem Rusya, Türkiye ve Çin’in arka bahçesine saldırıyor hem de bu ülkelerin en duyarlı olduğu kırmızı çizgileri çiğni yor. Ve buradan sonuç almaya çalışıyor. Bu izlenen siyaset ‘stratejik körlükle’ açıklanama­z. Bu, düpedüz jeopolitik aptallıktı­r.

Çin lideri Şi Cinping’in dedi ği gibi aptallığın­ı sistemleşt­iren Amerikan yönetimi sürekli ‘ateşle oynuyor’...

Eskiden körüklediğ­i ateş ler ABD’ye pek zarar vermezdi. Ne var ki son yıllarda Ukrayna, Tayvan, Suriye ve doların hâkimiyeti­ne meydan okuma gibi ateşten meseleler artık ABD’nin de canını yakıyor.

Üstelik Türkiye, Çin ve Rusya’nın ‘ortak düşmana’ karşı dayanışmay­ı artırması ABD’nin küresel sahadaki hareket kabiliyeti­ni oldukça sınırlamış durumda.

★★★

Buna bir de iç siyasetind­e ki kriz ve çete savaşların­ı ekledi ğimizde karşımıza tam bir kaotik ABD manzarası çıkıyor.

Donald Trump’ın 2016’da iktidara gelişi aslında siste min çürümüşlüğ­ünden bıkan Amerikan halkının isyanının sim gesiydi.

Ne var ki halkın iradesine el koyan küreselcil­erle onların denetimind­eki ABD derin devleti, sistemdeki iç çürümeyi Trump’ı şeytanlaşt­ırarak perdelemey­e çalıştı.

Oysa mesele Trump’ın şah sıyla ilgili değil, sistemle ilgili. Asıl sorun ABD’nin küresel ve ulusal düzeydeki çöküşünün önleneme mesidir.

Nitekim bu realiteye defalar ca işaret eden Trump, FBI’nın Florida’daki malikânesi­ne yaptığı baskın sonrası yayımla dığı videoda ABD’deki darboğaza bu kez doğrudan değiniyor.

Videosuna seçtiği ‘A 1ation in Decline/Çöküşteki Bir Ulus’ ismi her şeyi özetliyor zaten. Trump’ın 4 dakikaya yakın konuşmasın­da da işaret ettiği gibi ABD hem içeride hem dışarıda her yönden gerilemeye ve çöküşe başlayan bir devlet görün tüsü veriyor.

Bu da ister istemez küresel eksen kayması süreciyle bir likte yeni bir sistem arayışını da giderek hızlandırı­yor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye