Sabah

Kim demiş Türkiye’de fikir yok diye

- +ÜLYA GÜLER Kulya.Juler#sabaK.com.tr

İKLIM FELAKETLER­ININ GüNLüK HAYATıMıZı­N BIR PARçASı OLMASıNı MAALESEF ENGELLEYEM­EDIK. HEM DE SON 20-30 YıLDAKI (ULUSLARARA­Sı ANLAşMALAR, BM’DEN GELEN çAğRıLAR, SıFıR KARBON HEDEFLERI, PROTESTOLA­R, BILINçLEND­IRME FAALIYETLE­RI GIBI) TüüüM çABALARA RAğMEN. BU YüZDEN OLSA GEREK IKLIM KRIZIYLE MüCADELEDE BIR ODAK DEğIşIKLIğ­I SöZ KONUSU.

BUGüNE KADAR karbon ayakizi ni azaltmayı KONUşURKEN, şIMDILERDE sürdürüleb­ilirlik teknoloMil­erine artan ilgi DIKKATIMI çEKMEYE BAşLADı. DüNYADA YAVAş YAVAş yangın ve sel leri önleyecek sistemler, atmos ferdeki karbondiok­siti temizleme ye çalışan girişimler, ARTıK DAHA FAZLA YATıRıM ALıYOR.

İşTE BU ORTAMDA TüRKIYE’DEN DE ALTı çIZILMESI GEREKEN BIR ADıM GELDI. GIRIşIM EKOSISTEMI­NIN IKI öNEMLI ISMI Faruk Eczacıbaşı (TüRKIYE BILIşIM VAKFı BAşKANı) VE 6ina $fra’NıN (TüRKIYE GIRIşIMCIL­IK VAKFı BAşKANı) öNCüLüğüND­E Türkiye’nin ilk sürdürüleb­ilir lik odaklı girişim sermayesi fonu KURULDU Founder 2ne.

FON, 3 yılda 300 milyon TL’LIK

BIR KAYNAğı sürdürüleb­ilirlik temalı girişimler­e YATıRMAYı PLANLıYOR. BU, ILK ETAPTA 100 civarında girişime des tek ANLAMıNA GELIYOR. BU BüTçENIN HARCANMASı­NıN ARDıNDAN aynı temayla yeni bir fon daha OLUşTURULA­CAK.

Hedef, daha iyi bir gelece ğe yönelik çabalara destek sağla yacak girişimler­i dünyaya hediye etmek. ‘HEDIYE ETMEK’ IFADESI FARUK ECZACıBAşı’NA AIT. TüRKIYE’NIN ILK SüRDüRüLEB­ILIRLIK TEMALı FONUNUN KURULUş HIKAYESINI KONUşMAK üZERE BULUşTUğUM ECZACıBAşı, DAHA IYI BIR GELECEK IçIN DüNYA çAPıNDAKI çABALARA TüRKIYE’NIN KATKı SAğLAMASıN­ı çOK öNEMSIYOR.

HATTA GENçLERE O KADAR GüVENIYOR KI, TüRKIYE’NIN BU ALANDA SöZ SAHIBI OLABILECEğ­INI INANıYOR.

ECZACıBAşı’NıN BU IYIMSERLIğ­I

BENI DE UMUTLANDıR­Dı ANCAK YINE DE ‘Türkiye’den sürdürüleb­ilirlik gibi spesifik bir alanda 300 milyon TL yatırım yapılacak kadar çok giri şim ya da fikir çıkar mı’ DIYE SORMADAN EDEMEDIM.

CEVABı çOK NETTI: “Elbette çıkar. Çok daha fazlası çıkar Türkiye’den. Kim demiş fikir yok diye. %en iklim kriziyle mücade le konusunda ülkemizde bir fikir kıtlığı olduğunu düşünmüyor­um. Hatta hiçbir konuda bir fikir kıt lığı olduğuna inanmıyoru­m. Fikir çok, gençlere güveniyoru­z, onların önünü açmak istiyoruz ve daha iyi bir gelecek için dünyaya çözümler hediye etmeyi hedefliyor­uz.”

DAHA SONRA SöZü FONUN KURULUş çALışMALAR­ıNA GETIREN ECZACıBAşı’NıN ANLATTıKLA­RıNDAN BIRKAç öNEMLI BAşLıK şöYLE:

*TüRKIYE’DE DüNYANıN SORUNLARıN­A çöZüM üRETME KONUSUNDA GIDEREK GüçLENEN BIR EKOSISTEM VAR. FONU OLUşTURMAK IçIN YOLA çıKTığıMıZ­DA YATıRıMCıL­ARDAN DA YOğUN ILGI GöRDüK. HATTA ilk 100 milyon TL’lik kaynağı çok hızlı topladık.

*Türkiye’nin, dünyanın sürdü rülebilirl­ik alanındaki sorunları na çözüm üretecek bir potansiye li var. BUNU ORTAYA KOYMAK, dünyayı kurtaracak çabalarda yer almak ve söz sahibi olmak mümkün. %iz de gençlerimi­ze bu fırsatı vermek isti yoruz.

SöZLERINI, “BIZI DAHA IYI BIR GELECEğE TAşıYACAK OLUMLU ETKI BARıNDıRAN HıZLı öLçEKLENEB­ILIR, ERKEN AşAMADAKI GIRIşIMLER­I ARıYORUZ” DIYEREK TAMAMLAYAN ECZACıBAşı’NıN BU çAğRıSıNı, DAHA IYI BIR DüNYA çABALARıNA KATKı SAğLAMAK AMACıYLA öZELLIKLE DUYURMAK ISTEDIM.

Fikri olanlar hiç beklemesin

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye