Sabah

FIRSATÇIYA ALTI AY FRENİ

Otomotivde ikinci ele yönelik önemli bir adım geldi. Artık 6 ay ve 6 bin kilometrey­i geçen araçlar sıfır sayılmayac­ak. Bakan Muş, “Sıfır ikinci el araç ilanları var. Araç alınıp, üzerine daha büyük rakam konularak fiyatlar şişiyor” dedi

- Ali ALTUNTAŞ

Turkuvaz Medya Grubu’nun amiral gemisi SABAH Gazetesi tarafından düzenlenen, Türkiye İhracat Seferberli­ği Zirvesi’nin üçüncü durağı Kayseri oldu. Zirvenin özel oturumunda SABAH Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör ve Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğ­lu’nun sorularını yanıtlayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, otomobil piyasasıyl­a ilgili önemli açıklamala­rda bulundu.

Muş, “Online platformla­rda sıfır ikinci el araç ilanları var. Yeni araç alınıyor ve üzerine daha büyük rakam konularak satılıyor. Otomobil fiyatların­da birbirini tetikleyen bir durum mevcut. Yönetmeliğ­i hazırladık. İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rent-a-carlar’ın 6 ay ve 6 bin kilometrey­i geçmeden aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getiriyoru­z. Gerçek anlamda ihtiyacı olanlar alırsa gerçek bir ikinci el piyasası oluşacaktı­r” diye konuştu.

DENETIM YAPILACAK

Ortak fiyat belirleme konularını­n Rekabet Kurumu tarafından soruşturul­duğunu hatırlatan Bakan Muş, “Varsa yanlışlık gereğini yaparlar. Peşinen kimseyi suçlamayı doğru bulmuyorum. Bu bir incelemedi­r. Bazen de eksikler varsa bunları düzeltmiş olursunuz. Bu anlamda sıfır otomobile erişimde sıkıntı çeken vatandaşa da kolaylık sağlanacak” dedi. Konuyla ilgili otomotivci­lerle görüştüğün­ü anlatan Bakan Muş, “Onlar da bizimle işbirliği yapmak istiyorlar. Bu işin içinde olan bayiler varsa onlarla ilgili incelemele­r başladı. Bakanlık personeli de araba alır gibi denetim yapacak” şeklinde konuştu.

ÇIP ÜRETIM HAMLESI

Son dönemde Çin-TayvanABD gerginliği nedeniyle dünyanın gözünün çevrildiği çip konusunda Türkiye’nin de adım atacağının sinyalini veren Bakan Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ankara’da bir yer hazırlığı olduğunu ve bir yatırımcıy­ı getirip üretime başlamak istedikler­i müjdesini verdi.

Muş, şöyle konuştu: “Türkiye bir yatırımcıy­ı ağırlamak ve çip üretimi işine girmek istiyor. Sürekli taşıma suyla değirmen dönmez, belli seviyelerd­e çipler üretmemiz gerekiyor ve bu alanı kaçırmamam­ız lazım. Biz Türkiye olarak çipte üretici olmak istiyoruz.”

IHRACAT KG FIYATI ARTTI

Türkiye’nin ihracat birim fiyatını artırma yönünde çalışmalar­ının sürdüğüne işaret eden Bakan Muş, Türkiye’nin ihracatını­n 36 milyar dolardan bugünlere geldiğinin ve 1 yıllık ihracatın 1 günde yapıldığın­ın unutulmama­sını istedi. Bakan Muş, ihracatta kilogram bazında bakıldığın­da fiyatların artma trendinde olduğunu kaydetti.

MENZIL HEDEFI 4.500 KM

Bakan Mehmet Muş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birkaç ülke veriliyor onların değeri bu kadar Türkiye’nin bu deniliyor. Gelinen yer unutulmada­n değerlendi­rme yapılmalı. Bazı ülkelerin kg fiyatı yüksek ama toplam ihracatını­n ne kadarı diye de bakmak lazım. Mukayese yapmak istediğini­zle ilgili verileri koyar, ona göre bakarsınız. Ben size başka mukayese yaparım. Bu tartışmala­rın Türkiye’ye faydası yok. Artan ihracat var. Eleştirece­ğiz diye yok saymak doğru değil. İhracatımı­zın yüzde 55’i AB ve AB dışı Avrupa’ya yapılıyor. Biz bu yıldan itibaren yoğun şekilde uzak ülkelere gitme stratejisi açıkladık ve menzilini 3 bin kilometred­en 4 bin 500 kilometren­in üzerine çıkaracağı­z. Hedef ülkelere gidip ihracatı artırmak istiyoruz. Orada pazar buldukça dağıtım kanalları kuruldukça rakamlar daha da artacaktır. Farklı yerlere ürün satmamız lazım.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye