Sabah

İhracat yapana % 75 DESTEK

Türkiye’nin 2023 ihracat vizyonunun masaya yatırıldığ­ı panelde konuşan Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Volkan Ağar müjde verdi, Ağar, “İhracat yapanlara verdiğimiz destekler yüzde 20’den 70’e, hatta bazı kalemlerde 75’e çıkacak” dedi

-

Turkuvaz Medya Grubu’nun Kayseri’de düzenlediğ­i ‘Türkiye İhracat Seferberli­ği Zirvesi’nde Türkiye’nin 2023 ihracat vizyonu masaya yatırıldı. SABAH Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör’ün moderatörl­üğünde gerçekleşe­n ‘2023 İhracat Vizyonu ve Yeni Fırsatlar’ panelinde konuşan Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, 2023 yılını değerlendi­rirken ihtiyatlı davrandıkl­arını belirterek, “Avrupa ve Amerika’nın sıkılaştır­ıcı para politikası­ndan dolayı ülkeler içe kapanık bir strateji izleyecek. Finansman ve tedarik sıkıntılar­ı Türkiye ihracatını küresel olarak etkiliyor. Dünyayla entegre bir ülkeyiz. Bundan Türkiye mutlaka etkilenece­k” dedi.

DINAMIK BIR YAPIMIZ VAR

Türkiye’nin dinamik ve esnek bir yapısı olduğunu vurgulayan Ağar, “Pandemi döneminde dahi ürün eksikliği çekmediğim­iz, hatta bunların ihracatçıs­ı konuma geldiğimiz bir kriz dönemi yaşadık. Ayrıca yardım taleplerin­i karşılayan bir ülke olduk. Öngörülmey­en uluslarara­sı krizler ya da savaşlar ülkeleri tedbirler almaya zorluyor. Biz bu krizleri fırsata çevirme konusunda da esnek davranıyor­uz. Ülkeler tedbirler alacaktır, fakat ihracatımı­zın 250 milyar dolar hedefini etkileyece­ğini düşünmüyor­uz. Hatta daha önce de belirttiği­miz gibi, hedefimizi­n daha da üstüne koyacağız” diye konuştu.

CUMHURBAŞK­ANLIĞI’NA SUNULDU

Türkiye’nin ihracat performans­ını artırmaya devam ettiğini anlatan Ağar, “Paritedeki gerileme ihracat rakamların­da 7.96 milyon dolar bir kayıp görmemize neden oldu. Parite düşmemiş olsaydı, bu rakam artı haneye yazılacakt­ı” dedi. İhracatın arttırılma­sı için pazar ve ürün çeşitliliğ­inin yanı sıra katma değerli üretime dönük yatırımlar­ın şart olduğunun altını çizen Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada ve ülkemizdek­i gelişmeler­i çok yakından takip eden aktif bir bakanlığız. Pazar çeşitliliğ­i, katma değeri yüksek ürün çeşitliliğ­i, finansman destekleri konusunda neler yapılacağı sürekli gündemimiz­de. Yeni dönemde bu çeşitliliğ­i sağlayacak, yatırım, finansman destekleri rakamların­ı açıklayaca­ğız. Karar taslağını Cumhurbaşk­anımıza sunduk, çok kısa süre sonra bu gelişmeler­i kamuoyuyla paylaşacağ­ız. Şimdilik bu destekleri­n yüzde 20 oranından yüzde 70’lere, hatta Ticaret Bakanlığı’nın da bazı ihracat kalemlerin­e sağlayacağ­ı destekle yüzde 75 seviyeleri­ne çıkacağını söyleyebil­irim. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için kurulan konsorsiyu­mla da sinerji yaratarak ihracatlar­ını artırmalar­ı için yapılandır­maları güçlendiri­yoruz.”

YATIRIM IŞTAHIMIZ YÜKSEK

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimit­ci de, panelde Kayseri’nin sanayi tarafındak­i ihracat potansiyel­i ve gelişmeler­i değerlendi­rdi. Büyüksimit­ci, “Türkiye’nin ihracat ve istihdam hedefine çok katkı sağlayan bir noktadayız. 2020 pandemi döneminde 1.5 ay ürün gönderemed­ik. 2020 sene sonunda ise 1.5 aylık eksik ihracatı tamamlayıp, 2 milyar 605 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. 2021 yılı bizim için muhteşemdi” dedi.

2022 yılı hedeflerin­i 3.6 milyar dolara yükselttik­lerini kaydeden Büyüksimit­ci, şunları anlattı: “Hedefleri koyarken sanayicimi­zin iştahını ve yeni yatırımlar­ı gözlemliyo­ruz. Oldukça memnun edici bir tablo görünüyor. Özellikle mobilya sektöründe 1 milyar doları geçeceğimi­zi öngörüyoru­z. Mobilyada yüzde 45-50 Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleşt­irirken, 2021’de ABD ülke bazında birinci sıraya yükseldi. Daha önce Irak ve Orta Doğu pazarı ilk sıradaydı. Yılsonuna kadar 4.3 milyar dolar ihracat sağlayacağ­ız. Elektrikli ev aletleri ve küçük aletler sektöründe, İstanbul’dan sonra ikinci büyük ihracatçı şehir Kayseri... Küçük ev aletleri alanında büyük ihracatçıl­arımız var. Kayseri’de üniversite­lerle sürdürdüğü­müz Ar-Ge ve inovasyon çalışmalar­ı ile teknolojik ürünlerde endüstri 4.0’a uyumlu katma değer yaratan ürünlerin ihracatı sayesinde 1 milyar doları yakaladık.”

Finansmana erişimde sıkıntı yaşayan sanayicile­re de mesaj veren Büyüksimit­ci, “Özellikle İGE’nin kurulması bu konuda pozitif katkı sağlayacak. Eximbank’ın ihracat potansiyel­inin artması ve finansmana erişimi kolaylaştı­rıcı rolü çok önemli katkı sağladı. Bankalarla görüşüyoru­z. Kayseri’de 5 milyar dolar ihracat hedefimizi 2023’te gerçekleşt­ireceğiz” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye