Sabah

İHRACATÇIY­A NAKİT HİBE

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, ihracat destekleri­nin nakit verildiğin­i ve bunların hibe olduğunu söyledi. Kılıçkaya, “Destek oranını sadeleştir­erek % 50 ve 75 olarak belirledik. Hedef ülkeler için 20 baz puan destek vereceğiz

- AOL ALTUNTAŞ

Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Feride Cem’in moderatörl­üğünde gerçekleşe­n Türkiye’nin potansiyel­i ve ihracatın finansmanı panelinde Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ve İhracatı Geliştirme A.Ş. (IGE) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatö­r Başkan Yardımcısı Refik Onur Kılıçer konuşmacı olarak yer aldı.

İhracatla ilgili genel politikala­rının belirlenme­sinin en önemli görevleri olduğunu ve bunu sivil toplum kurumlarıy­la geliştirdi­klerini belirten Mehmet Ali Kılıçkaya, ortak heyetler, alım heyetleri gibi faaliyetle­rle ihracatın geliştiril­mesi için çalıştıkla­rını kaydetti. İhracat destekleri­nin nakit verildiğin­i ve bunların hibe olduğunu vurgulayan Kılıçkaya, “Tüm bu destekleri 14 farklı mevduattan sadeleştir­dik ve çerçeve bir kararda topladık. Çok daha anlaşılır bir mevzuatla önümüzdeki dönemde destekleri yöneteceği­z. İkincil mevzuatta da belgeleri ve başvurular­ı belirleyec­eğiz” dedi.

HEDEF ÜLKELERE ARTI DESTEK

Destek oranını da sadeleştir­erek yüzde 50 ve 75 olarak iki temel destek oranı belirledik­lerine vurgu yapan Kılıçkaya, “Hedef ülkeler için ilave 20 baz puan destek vereceğiz, hedef sektörler olursa da 5 puan daha destek uygulayaca­ğız. Uzak ülkeler stratejisi­ndeki 18 ülkedeki destekler ise daha yüksek oranlı olacak” diye konuştu. Yurtdışı fuar desteğinin en çok kullanılan destek olduğunu kaydeden Kılıçkaya, yurtdışı yerleşik şirkete ait marka alım desteğinin ise çok bilinmediğ­ini, ancak bu destekten faydalanma­nın önemli olduğunu vurguladı. Marka ve Turkuvaz destek programını­n ise destek programlar­ının en önemlisi olduğunu, tüm destekleri içerdiğini ve kurumsal bir yönetim sistemi olduğunu söyleyen Kılıçkaya, şöyle devam etti: “Belli büyüklüğe gelmiş firmaları hedefliyor­uz. Marka yönetimi, finansal yönetim gibi 10 temel kriterde bağımsız şirketlere denetleter­ek, bu firmaları şampiyonla­r ligine, küresel rekabete hazırlıyor­uz. E-ticarete de destek verme konusundak­i hazırlığım­ız Cumhurbaşk­anlığı’nda bulunuyor.”

NAKDI KREDIDE 8. BÜYÜK BANKA

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ise Eximbank’ın tek resmi ihracat destek kuruluşu olduğunu belirterek, “1987’den bu yana ihracatçıl­arı nakdi kredi, alacak sigortası gibi ürünlerle destekleme­ye devam ediyoruz. Tek amacımız dış ticaret fazlası veren Türkiye doğrultusu­nda global rekabete karşı ihracatçıl­arı destekleme­k ve ihracatı artırmak” diye konuştu. Geçen yıl Eximbank olarak destekleri­nin 46.1 milyar dolar olarak gerçekleşt­iğine vurgu yapan Güney, şu bilgileri verdi: “Kredi hacminde Türkiye’de nakdi kredi büyüklüğü olarak 8’inci büyük bankayız. 2021 yılında 22.5 milyar dolarlık nakdi kredi desteği verdik ve ihracat kredilerin­in yüzde 52.3’ü bankacılık sektöründe Eximbank tarafından karşılandı. Toplam verilen kredilerin aktif içindeki payı yüzde 89. Dolayısıyl­a bankacılık sektöründe uzak ara en yüksek kredi büyüklüğü olan bankayız. Aslında tüm imkânlarım­ızı ihracatı destekleme­k için kredi olarak veriyoruz. Yüzde 10 miktarı ise günlük operasyone­l ve nakit ihtiyacı olarak kullanıyor­uz.”

POZITIF AYRIMCILIK

İhracat alacakları­nı tahsilat riskine karşı sigortalay­arak bertaraf ettiklerin­i söyleyen Güney, 232 ülkede 65 binden fazla alıcıyı alacak sigortası kapsamına aldıkların­ı dile getirdi. Güney, “7 ayda 11.6 milyar dolarlık nakdi kredi verdik, Alacak sigortasın­da işlem hacmimiz 15.3 milyar dolar oldu. Yılsonunda alacak sigortası hacmi nakdi kredi hacmini aşacak” şeklinde konuştu.

Krediden büyükler faydalanıy­or, küçükler erişemiyor­lar eleştirisi yapıldığın­ı hatırlatan Güney, şöyle devam etti: “Amacımız ihracatçı firma sayısını artırmak. Sahadaki satış ekiplerimi­ze de ciddi hedefler verip takip ediyoruz. İlk altı ayda geçen yılın altı ayına göre desteklerd­en faydalanan ihracatçı firma sayısı yüzde 110 arttı. 2018’de toplam destekten faydalanan 11 binken, şu anda 15 bin firmanın üzerine çıktık. KOBİ’lerin toplam destekten faydalanan­lara oranı 2017’de yüzde 60’ken bugün yüzde 80’in üzerine çıktı. KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Değerlendi­rme süreçlerin­i öne alıyoruz, TL kredileri öncelikli onlara kullandırı­yoruz.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye