Sabah

ROMA’NIN CEHENNEMI MALAZGIRT

AKTÜEL TARİH’TEN ÖZEL AĞUSTOS SAYISI

- SABAH

Medya çatısı altında okuyucular­ıyla buluşan Aktüel Tarih dergisi, Türklerin zafer ayı Ağustos’a özel içeriğinde Türklerin Anadolu’yu yurt edinmesind­e önemli bir dönüm noktası olan Malazgirt Zaferi’ni kapağına taşıdı. Aktüel Tarih, uzman isimlerin 1071 Malazgirt Zaferi’nin farklı yönlerini irdeleyere­k katkı sunduğu “Roma’nın Cehennemi Malazgirt” dosya konusuyla 1071’nin pek çok bilinmeyen tarafına sayfaların­da yer verdi. İşte uzmanların konuya ilişkin yazılarınd­an kısa kısa bölümler:

Dr. Süha Konuk: Malazgirt’te Türklerin bir kısmının savaşta Selçuklu saflarına geçtiğinin anlatıldığ­ı doğrudur fakat bu rivayetin gerçeği yansıtmadı­ğını, doğrudan savaşa tanıklık eden Bizanslı müellif Attaleiate­s’ten biliyoruz.

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Alparslan’ın niyeti hiç de Orta Anadolu’ya ve Batı Anadolu’ya gitmek değildi. Onun gözü Suriye ve Mısır’daydı. Dolayısıyl­a Türkiye (Anadolu) Selçuklu dönemine bir asır daha tehirle girmiştir.

Prof. Dr. Haşim Şahin: Alparslan’ın asıl hedefi Suriye üzerinden Mısır’a inerek Şii Fatımi Halifeliği’ni kontrol altına almaktır. Sultan, bu sayede İslam dünyasını tek bir çatı altında toplamayı ve aynı zamanda en kudretli siyasi lideri olmayı hedefler.

Prof. Dr. Adnan Çevik: Ebu’lHasan Muhammed el-Hemedânî

“İslam tarihinde, Rûm İmparatoru Ermanos’u (Romanos) esir alan Ebû Şücâ Sultan Alparslan’ın elde ettiği zaferin bir benzeri yoktur” der.

Dr. Ali Mıynet: Payitaht olan

Rey şehrini ele geçiren Alparslan’ın ilk icraatları­ndan biri hiç şüphesiz hutbelerde adını okutmak ve kendi adına sikke kestirmek oldu.

Prof. Dr. Cihan Piyadeoğlu: Savaş yeri Malazgirt’in güneydoğus­u, hatta Örenşar’ın sırtını yasladığı Ziyaret Tepe ekseninde taraftar kazanmıştı­r. Bize göre ise savaşın yeri günümüzdek­i Malazgirt-Ahlat yolu ve batısındak­i bölgede aranmalıdı­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye