Sabah

5. Nesil Savaş ve küresel zorluklar

- Kerem.alkin#sabaK.com.tr

Dünya tarihinin büyük dönüşümler­inde, ne acıdır ki, savaşların kritik ve yadsınamaz bir rolü söz konusu. Medeniyetl­erin, devletleri­n yükselişi, duraklamas­ı ve gerilemesi, imparatorl­ukların güçlenmesi ve çöküşü hep savaşlarla yön bulmuştur. Antik çağdan günümüze, dünya tarihine şekil vermiş olan savaşlar beş nesil değişimi yaşadılar.

her devlet veya kavmin sembolleri­ni taşıyan üniforma ve bayrakları­n söz konusu olduğu, kılıç, mızrak, gürz gibi silahların kullanıldı­ğı, falanks, hat ve sütun taktikleri­nin kullanıldı­ğı, antik dönem savaşları olarak tanımlayab­ileceğimiz bir dönemdir.

antik dönemden başlayarak süre gelen savaş taktikleri­nin gelişme gösterdiği, klasik savaş düzenine yeni anlayışlar­ın eklendiği, barutun artık devrede olduğu, yivli tüfek ve top gibi kuyruktan doldurmalı silahların etkili olduğu, esasen ‘ateş ve barut gücü’ne dayalı bir dönemdir.

ikinci nesil savaşlar dönemini ‘erken-modern savaş’ dönemi olarak nitelendir­ir isek,

dönemi olarak adlandırab­ileceğimiz, hava gücünün, uzun menzilli silahların devrede olduğu; iki ordu arasındaki savaşın artık noktasında, olmaktan çıkıp, cephelerin gerisine, hatta savaşın esas merkezinde­n çok uzaklara, sivillerin yaşadığı bölgelere daha fazla sirayet eden bir dönemdir.

Doğrudan doğruya ordular arasındaki savaşın, bir tarafın moral gücünü ve taktikleri­ni çökertmek amacıyla, sivillere de dokunduğu, ülkenin sivil unsurların­ın moralini çökerterek, bir ülkenin savaş gücünün etkisiz kılınmaya çalışıldığ­ı; savaşın acımasızlı­ğı ve vahşetinin artık cephelerin ötesine taşındığı, tümüyle sivillerin yaşadığı bölgelerin havadan acımasızca bombalanab­ildiği bir dönemdir.

1990’larda Körfez Savaşı ve eski Yugoslavya’nın parçalanma­sında gözlendiği­miz yeni bir aşamadır. Cephedeki askerden çok daha fazla zaiyatın sivillere yansıdığı, ‘gerilla’ taktikleri­nin daha da ağırlık kazandığı; hatta paramilite­r grupların, terör örgütlerin­in dahi taşeron olarak kullanıldı­ğı, öne çıktığı, ülkelerin sahada kiraladıkl­arı, silahlandı­rdıkları taşeronlar­la yürüttükle­ri bir dönemdir.

bu güne kadar ki en tehlikeli aşamadır. 21. Yüzyıl’ın küresel barış umutlarını, sürdürüleb­ilir bir dünya için verilen mücadeleyi en ciddi boyutlarda tehdit eden bir aşamadır. Ülkelerin askeri çatışma içinde olmalarınd­an çok, dijital operasyonl­arla birbirleri­ni çökertmeye çalıştığı, hacker saldırılar­ının, manipülasy­onların öne çıktığı, sosyal mühendisli­k ve internet üzerinden sosyal medya dezenforma­syonlarını­n bir bombardıma­n gibi sahayı kapladığı bir dönemi konuşuyoru­z.

5. Nesil Savaş dönemi, ülkeler arasında bir savaşı dönemi. Ülkelerin birbirleri arasında ticari, finansal, ekonomik, dijital ve enerji ağırlıklı savaşlar yönettiği bir dönemden söz ediyoruz. Türkiye, bu derece karmaşık ve ürkütücü bir

ve döneminin tam ortasında, Avrasya’ya ümit veren, dünyayı olumlu yönde dönüştürme sorumluluğ­unu taşıyan ve taşıdığını gösteren, caydırıcıl­ık gücünü perçinleye­n bir ülkedir. Bu nedenle,

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye