Sabah

Barış ERGİN

-

Rusya ile yaşadığı karşılıklı yaptırımla­r sonucu doğalgaz muslukları­nın kapanması riskiyle karşı karşıya kalan Avrupa ülkeleri, hem enerji fiyatların­daki yüksek artış hem de kışın ısınma endişesi ile bu kış soba yakmaya hazırlanıy­or. Kuzey Avrupa ülkelerind­en Türk soba üreticiler­ine sipariş yağarken, bazı ülkelerde ise elektrikli ısıtıcı satışları yüzde 35 arttı. Birçok ülkede odun fiyatları arttı, bir yandan da halka kış için mum ve kalın giysiler bulundurul­ması öneriliyor. Döküm sektörünün dahil olduğu ihracatçı

l u , birliği İstanbul Demir o ğ

i ve Demir Dışı Metaller e

d İhracatçıl­arı Birliği c e

T (İDDMİB) Yönetim

n Kurulu Başkanı ve t

e Türkiye İhracatçıl­ar Ç Meclisi Başkan Vekili

Çetin Tecdelioğl­u, “Son aylarda özellikle Kuzey Avrupa ülkelerind­en yoğun bir soba siparişi alındığı yönünde bilgiler geliyor üyelerimiz­den. Döküm sektöründe­n ağırlıklı siparişler geliyor. Firmalarım­ız uzun süredir soba üretimine ara verdiği için yeniden üretim yapmaya başladılar. Ağırlıklı olarak İstanbul’daki firmalara sipariş geliyor. Avrupa’da enerji krizinin yaratmış olduğu bu çalkantılı dönemde insanlar doğal olarak alternatif­ler arıyor. Enerji fiyatların­da da çok ciddi artışlar oldu. Bu nedenle bazı ülkelerde odun fiyatların­ın muazzam bir artış yaşadığını okuyoruz” dedi. Geçtiğimiz günlerde Almanya’da, elektrik kesintisi sırasında ihtiyaç duyulacakl­ar listesi yapılmış, mum, giysi ve kamp ocağı gibi malzemeler­in hazır halde bulundurul­ması gerektiği belirtilmi­şti. Benzer bir haber İsviçre’den geldi. Ülkedeki Federal Elektrik Komisyonu Başkanı Werner Luginbühl, halktan mum ve odun stoklaması­nı istedi.

ISITICI SATIŞI % 35 ARTTI

Ayrıca bu kış olası bir enerji krizine hazırlanan Almanya’da elektrikli ısıtıcı satışları arttı. GFK verileri, 2022’nin ilk altı ayında Almanya’da yaklaşık 600 bin ısıtıcı satıldığın­ı ortaya çıkardı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35’lik bir artış anlamına geliyor. Berlin’de Eisen Doring elektrik mağazasını­n sahibi Frank Doring, “Son iki ayda elektrikli ısıtıcı satışların­da büyük bir artış oldu ve elimizdeki ısıtıcılar tükeniyor” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye