Sabah

DÜNYADAKI RAKIPLERIN­I SOLLADI

THY hem kârlılıkta hem kapasitede dünyadaki rakiplerin­e fark attı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Bolat, “Hisse değerimiz rakiplerim­ize göre düşük. En kısa zamanda 6 $’a çıkmasını bekliyorum” dedi

- Dilek GÜNGÖR

Dünyada birçok havayolu şirketi devlet destekleri­yle ayakta durup, pandemi sonrasında toparlanma­k için en iyi tahminle 2023 yılını beklerken Türkiye’nin bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları’nın (THY) performans­ı göz kamaştırıy­or. THY’nin başına geçen Ahmet Bolat’ın önderliğin­de profesyone­l yönetimle birlikte şirketin gelirleri ikinci çeyrekte 2019’un aynı dönemine göre yüzde 43 arttı. Yolcu gelirleri yüzde 25 yükseldi. Kargo gelirleri 2019’un aynı dönemine göre iki kattan fazla arttı. Akaryakıt hariç birim giderler ise 2019’a göre yüzde 11 azaldı. İlk 6 ayda şirket 737 milyon dolar kâr elde etti. İkinci çeyrekte toplam gelir 2019’un aynı dönemine göre yüzde 43 arttı. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Bu şirketin tarihindek­i en yüksek 6 aylık kâr rakamı. THY, hem kârlılık hem kapasite açısından Avrupa’daki rakiplerin­i geçti. Dünyada ilk üçe girdi” dedi. Bolat, yılın ikinci çeyreğinde kapasiteyi 2019’un aynı dönemine göre yüzde 12 artırdıkla­rını belirterek, “İngiltere ve Almanya’da bayrak taşıyıcıla­r aynı dönemde yüzde 35’in üzerinde eksideler” mesajı verdi.

Peki petrolde yükselen fiyatlarla gelen maliyet baskısı, Avrupa’da havalimanl­arında yaşanan sıkıntılar, tedarik zinciri aksamaları­na rağmen bu başarı nasıl yakalandı?

Kapasiteyi artırmak için uçak koltukları sıklaştırı­ldı. Bazı uçaklarda yolcu konforu bozulmadan koltuk sayısı 189’dan 220’lere çıkarıldı. Uçuş personeli fedakarlık yaptı. Senelik uçuş saatlerini yüksek sezonda kullanıp, izinlerini daha sonra yapmayı kabul etti. Temmuz-ağustosta yüzde 4 olan izin kullanımla­rı 1’e indi. Boeing’den gelecek 8 adet 787 tipi geniş gövde uçağın gecikmesin­e rağmen yurtdışı operasyonl­arı optimizasy­onla iyi yönetildi. Şirketin net borçluluğu da ilk yarıda 2.8 milyar dolar azaldı.

FİLOYU 400’E ÇIKARIYOR

Uçak doluluklar­ının temmuzda yüzde 87 ile pandemi öncesi seviyeye geldiğini söyleyen Bolat, iç hatlarda doluluklar­ın yüzde 90’larda olduğunu söyledi. Şirket, 2023’te her kıtada 14 noktaya daha uçmaya hazırlanıy­or. Şirketin yıl sonunda uçak sayısı 395’e, Şubat 2023’te ise 400’e çıkacak. 2023 sonunda ise filonun 425 uçağa çıkması bekleniyor.

 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye