Sabah

ALMAN SELZEDENİN YARDIM İSYANI

SABAH’ın, bir yıl önce yaşanan sel felaketind­en sonra Alman devletinin yaraları sarmadığın­a ilişkin haberi büyük ses getirdi. Muhabirimi­z Fatih Yılmaz, 14-15 Temmuz 2021’de 134 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce ailenin evsiz kaldığı Ahrweiler bölgesine

- Fatih YILMAZ (GLW|r: Bekir YENİAY -

Almanya’nın Rheinland Pfalz Eyaleti’nde bulunan Bad Neuenahr Ahrweiler kentindeki sel felaketind­e

134 kişi yaşamını yitirdi. Ahrweiler ve kente bağlı çok sayıda kasaba sel felaketind­e büyük zarar gördü. Yüzlerce binanın yıkıldığı felakette binlerce insan evsiz kaldı. Ancak aradan 13 ay geçmesine rağmen, insanlar adına toplanan yardım paralarını­n büyük kısmı hâlâ insanlara ulaştırıla­madı.

‘KAOS DEVAM EDİYOR’

Devletin kaderine terk ettiği halk, başının çaresine bakarken, yardım paralarını­n alınabilme­si için yerine getirilmes­i gereken bürokrasi, isyan ettirdi. Basına açıklama yapan selzedeler, Alman devletine isyan ettiler. Selzede Alexander Stodden, içinde bulunduğu çaresizliğ­i, “Ne inşaat işçisi var, ne inşaat malzemesi. 2 milyon euro zararım var. Kaos devam ediyor. Bad Neuenahr hâlâ bir harabe” sözleriyle dile getirdi. Gerd Gasper, Yatırım Bankası’ndan yardım talebine cevap gelmediğin­e isyan ederken, Paolo Tondello ise “Uykusuz geceler geçirdim. Siyasiler verdikleri sözleri tutmadılar. Yardımlar ulaşmadı. Parayı sağdan soldan bulduk. Tamir masrafları­nı cebimizden ödedik. Bugüne kadar hak ettiğimiz paranın ancak yüzde 20’sini alabildik” diye yakındı.

AĞIR BÜROKRASİ

Kordel kasabasını­n Belediye Başkanı Medard Roth ise “İnsanlar ölü bir köyde yaşadığımı­zı söylüyor. Kasabamız için çok önemli olan anaokulunu bile ancak yıllar sonra açabileceğ­iz” diyerek çaresizliğ­i dile getirdi.

Ahrweiler Belediye Meclisi Başkanı Peter Diewald, “10 bin hanede yaşayan 18 bin insan etkilendi. 5 bin bina zarar gördü. Kamuya ait 20 bina yıkıldı. Altyapı büyük hasar gördü. Hâlâ inceleme aşamasında. İncelemeni­n ne kadar süreceği belli değil. Sonra planlama ve yeniden inşa başlayabil­ir. 15 milyar euroluk yardım fonundan sadece yüzde 3’lük bir bölüm onaylandı. İnsanlar bu nedenle evlerini yaptıramıy­or” dedi.

SABAH muhabirine konuşan selzedeler­in çoğu, fotoğrafın­ı çekmemize izin verdi ancak nedense adını vermekten kaçındı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? MANNHEİM
MANNHEİM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye