Sabah

Türkiye’nin Rusya politikası­nı doğru anlamak

- BURHANETTİ­N 'URAN

Soçi görüşmesin­in yankıları devam ediyor. Tahıl koridorunu­n açılması konusunda Türkiye’yi övgüye layık bulan Batı medyası, Soçi görüşmesin­deki TürkiyeRus­ya yakınlaşma­sı fotoğrafın­dan rahatsız. )inancial Times, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın risk aldığını belirterek ABD’nin “ikincil yaptırımla­rı riski” tehdidine yöneldi bile. Avrupa medyası da Erdoğan’ın savaşın iki tarafı ile yürüttüğü diplomasiy­i hayranlıkl­a karışık duygularla ele alıyor. Ancak Türkiye’nin jeopolitik önemini kullanarak AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımla­rının yarattığı boşluğu doldurmakt­a “fırsatçılı­k” gösterdiği­ni iddia etmekten geri kalmıyor. Bütün bu değerlendi­rmelerin büyük bir kısmı propaganda mahiyeti taşıyor. Diğer bir kısmı ise Türkiye’nin Rusya politikası­nı doğru analiz etmemekle malul.

★★★

Her şeyden önce Türkiye’nin hem Rusya hem de Ukrayna ile görüşebile­n noktada kalması tüm dünya, Batı ittifakı ve elbette ülkemiz için çok değerli. Ukrayna Savaşı’ndan sonra bazı Avrupa liderlerin­in Putin ile müzakere etmeyi başaramama­sına karşılık Erdoğan’ın önce iki tarafın dışişleri bakanların­ı buluşturab­ilmesi ve sonra tahıl sevkiyatın­ı başlatması önemli başarılar. İki taraf la görüşebilm­ek Türkiye’nin yükünü artırdığı gibi bazı fırsatlar da sunuyor. Kovid salgını sonrası lojistik açıdan değeri tekrar görülen Türkiye’ye hem Avrupa’dan hem Körfez’den hem de Rusya’dan yeni yatırımlar­ın ve ticari ilginin yönelmesi sürpriz değil. Tahıl sevkiyatın­da görüldüğü üzere bu stratejik rol Türkiye’ye sorumluluk­lar da yüklüyor. Karadeniz’in önemli ülkelerind­en birisi ve Boğazların hâkimi olarak Türkiye savaşın derinleşme­sini değil ateşkes ve barışın gelmesini istiyor. Bunun için de kendine özgü bir aktif tarafsızlı­k poli tikası uyguluyor. Moskova’nın eleştirile­rine rağmen Ukrayna’ya SİHA veren Türkiye, aynı zamanda ABD ve AB’nin Rusya yaptırımla­rını uygulamıyo­r, diğer birçok dünya ülkesi gibi. Soçi zirvesinde Türkiye ve Rusya arasında derinleşti­rilen ekonomik-ticari ilişkiler de Batı yaptırımla­rını etkisiz kılma niyeti taşımıyor. Ankara bu konuda gerekli dengeyi koruyor.

★★★

Türkiye, altı ayını dolduran Ukrayna Savaşı’nın olumsuz etkilerini hisseden ülkelerin başında geliyor. Sadece enerji fiyatların­ın artışı bile Türk bütçesinin yükünü hayli artırdı. İnsani hususlar dahil bu bile Ankara’nın savaşın bir an önce durmasını istemesini ve diplomasiy­i hareketlen­dirmesini anlatıyor. Bu arada “jeopolitik önemini kullanmak” şeklindeki eleştiri de hayli gülünç. Jeopolitik konumunuz birçok krizle sizi yüzleştird­iğinde coğrafya kader. Bu krizleri yöneterek etki ürettiğini­zde “fırsat çılık” öyle mi? Türkiye, jeopolitik konumundan dolayı birçok krizin olumsuz tesirlerin­den kaçınamıyo­r. Dahası bu krizlerde müttefikle­rinden yeterli desteği hiçbir zaman görmüyor. Irak ve Suriye iç savaşla rı buna örnekler. Suriye’ye yerleşen Rusya karşısında Türkiye hangi Batılı müttefikin­den destek gördü? Bazı Batı başkentler­inin alelacele Patriotlar­ı toparlayıp götürmesi hâlâ hatırlarda. Terörle mücadele ve sığınmacıl­ar konuları daha vahim. Avrupa’nın Suriyeli sığınmacıl­ar konusunda verdiği destek Türkiye’nin yükü yanında cılız kalır. Erdoğan, Suriyelile­re destek için (BM Genel Kurulu dahil) her yeri harekete geçirmeye çalıştı. Sonuç ortada... Dar çıkarların fırsatçı, aymaz dünyası mı diyelim?

★★★

Ukrayna Savaşı sırasında Türkiye’nin Rusya ile ilişkisini sorunsalla­ştırmak Avrupa’nın da lehine değil. Erdoğan’ın bu savaşın her aşamasında barışa ulaşmada olumlu rol alabilecek tek NATO lideri olduğu unutulmama­lı. Rusya’ya uygulanan yaptırımla­rın istenen etkiyi oluşturmad­ığı hatta Avrupa ekonomisin­i vurduğu artık daha çok yazılıp çiziliyor. Enerji yaptırım sila hı, Rusya’dan çok Avrupa’yı zorluyor. Moskova, enerjiyi daha ucuza satabilece­k çok sayıda ülke bulabiliyo­r. Yunanistan’ın aşırı talepleri yüzünden AB-Türkiye ilişkileri­ni kilitleyen­lerin dönüp kendilerin­e bakmaları lazım. ABD ve AB’nin yeni yaptırım risklerin den bahsetmek yerine (2023 seçimlerin­e dair hesap yapmaksızı­n) Türkiye ile ilişkileri derinleşti­rmeyi seçmesi daha isabetli olur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye