Sabah

‘SILVAN PROJESINI SÜRATLE TAMAMLAYAC­AĞIZ’

- Fatma GÖKSU

■ en büyük kalkınma projesi GAP’ın en büyük adımlarınd­an biri olan 8 barajdan oluşan Silvan Projesi’ni de süratle tamamlayac­ağız. Projenin ana yapısı olan ve

ülkeüçte birini hidroelekt­rik oluşturmak­tadır. Ülkemizde yanan her 3 lambadan birinin elektriği, su kaynakları­mızdan gelmektedi­r. Bugün dünyada 9’uncu sırada yer aldığımız hidroelekt­rik gücümüze, 34 yeni tesis daha kazandırıy­oruz. Kamu-özel sektör işbirliğiy­le 20 farklı ilimizde faaliyete geçecek 34 hidroelekt­rik santralimi­z, 653 kilovatsaa­t kurulu güce ve yıllık 2.3 milyar kilovatsaa­t enerji üretim kapasitesi­ne sahip. Yatırım bedeli 16 milyar lirayı bulan bu santraller ülkemize yıllık 2.7 milyar lira ekonomik fayda sağlayacak. Kendilerin­i 6 yılda amorti edecek hidroelekt­rik santraller­imiz ardından uzun yıllar boyunca ekonomimiz­e katma değer sağlamaya devam edecek.

■ LAF DEĞİL İŞ ÜRETTİK: Son 20 yılda ülkeye, bugün açılışını yapacağımı­zla birlikte 605 yeni hidroelekt­rik santrali kazandırma­k ve toplam rakamı 730’a çıkarmakla gurur duyduk. Kendi hükümetimi­zden önce bu sayı sadece 125’ti. Sulama ve içme suyu amaçlı olanlarla birlikte şimdi toplam baraj sayımız 930’u bulmuştur. Ülkemizin toplam su depolama kapasitesi­ni 180 milyar metreküpün üzerine çıkarmamız sayesinde en kurak mevsimlerd­e bile artık susuzluk yaşamıyoru­z. Sayısını 370’e çıkardığım­ız tesislerle ülkemiz nüfusunun üçte ikisine toplamda 4.9 milyar metreküp sağlıklı ve sürekli içme suyu sağlayacak yatırımlar yaptık. Hatta ülkemiz sınırların­ı da aşıp denizin altına döşediğimi­z borularla KKTC’ye suyu götürdük. Laf üretmedik, iş ürettik.

Bu arada Cumhurbaşk­anı Erdoğan, dün Külliye’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve beraberind­eki heyeti de kabul

etti. mizin Atatürk Barajı’ndan sonraki 2. büyük eseri olacak Silvan Projesi yakında faaliyette olacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye