Sabah

Türkiye enerjide önemli aktör olma yolunda

- HASAN BASRİ YA/d,N

Dış politika tartışmala­rının neredeyse tamamında §pro akti vite¨ ve §dinamiklik¨ pozitif bir durum olarak görülür. Aslında pasif olmaktan iyidir. Fakat her durumda faydalı olduğunu söylemek biraz zor. Dahası bazı durumlarda gereksiz bir dinamizm başınızı belaya bile sokabilir. Özellikle dış politika kararlarıy­la değiştirem­eyeceğiniz yapısal şartlar varsa fazla zorlamak iyi sonuçlar getirmez. Bazen de o yapısal şartlar kendiliğin­den değişir ve özellikle siz bu tür dönemlere uzun vadeli bir hazırlıkla girerseniz önemli başarılar elde edebilirsi­niz. Ne kimsenin gözüne batar ne de gereksiz enerji kaybına mal olur.

Türkiye’nin enerji meselesind­e de benzer bir gelişmeyle karşılaşma umudumuz doğdu. Türkiye hem uluslarara­sı konjonktür­ün bir anda dönüşmesi hem de belli bir süredir enerji alanına yaptığı yatırımlar sayesinde önümüz deki on yıllarda bir enerji kori doru hatta bir enerji merkezi bile olabilecek fırsatlarl­a karşılaşıy­or. Bunun da birkaç temel sebebi var.

Türkiye son yıllarda enerji alanında istikrarlı yatırımlar yaptı. Devasa bir arama ve sondaj filosu kurdu. Çok başarılı bir Doğu Akdeniz siya seti güttü. Yunan planlarını boşa çıkarttı. Dahası Rusya’nın Ukrayna macerası sonrası tarafsızlı­ğını koruyarak Avrupa’nın yegâne ener ji koridoru olma şansını da elde etmek üzere.

Ukrayna Savaşı, sebepleriy­le ve sonuçlarıy­la, Türkiye’nin etkin olabileceğ­i fakat baştan aşağı değiştirem­eyeceği bir gelişme. Bu nedenle Türkiye, dengeli bir pozisyonu özenle koruyor. Ancak Avrupa benzer bir dengeyi tutturabil­ecek gibi değil. Enerjisini­n en önemli sağlayıcıs­ı olan Rusya ile köprüleri atma noktasına geldi. Rusya yakın zamanda, kışa doğru, gaz kesintisin­e gitmek için avuçlarını ovuşturuyo­r. Ukrayna krizinin kısa bir süre içinde bitmeyeceğ­ini de hesap ederseniz, Türkiye’nin alternatif gaz merkezleri­ni Avrupa’ya bağlama nın tek yolu olarak ortaya çıktı ğını görebilirs­iniz.

İşte bu hâl aynı zamanda Doğu Akdeniz meselesi üzerine de etki yapıyor. Avrupa ülkelerini­n önceki yaklaşımı Türkiye’yi dışlamak üzere kurgulanmı­ştı. Ancak Türkiye savunmacı bir zihniyetle fakat kontratak larla kendine Doğu Akdeniz’de çok geniş bir alan açtı. En azından Avrupalı ülkeler artık Türkiye’yi by-pass edemeyecek­lerini anladılar. Bu soğukkanlı tutum devam ettikçe Avrupa öyle ya da böyle Türkiye ile yakınlaşma mecburiyet­i hissedecek­tir.

Coğrafi ve diplomatik şartlar geldi, dönüştü ve filolar inşa ederek bugünlere hazırlanan Türkiye’nin önüne büyük bir fırsat olarak çıktı. Abdülhamid Han gemisinin de göreve başlamasıy­la dünyanın en büyük arama-tarama filolarınd­an birini kurmuş olan Türkiye, aynı istikrarlı siyaseti sürdürebil­ecek olursa önümüzdeki on yıllarda enerji piyasaları­nın önemli aktörlerin den biri haline gelebilir.

SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye