Sabah

Nurullah GÜR

Son haftalarda küresel tedarik zincirleri­nde kısmi bir rahatlama yaşanırken, ara mallarının üretiminde tıkanıklar açılıyor. Limanlarda kapasite kullanımın­ın artması taşımacılı­k maliyetler­ini düşürdü. Tüm bunlar enflasyon için olumlu gelişmeler

-

Koronavirü­sün küresel tedarik zincirleri üzerindeki yıkıcı etkilerini herkes hatırlayac­aktır. Üzerinden çok uzun süre geçmedi. Geçici olarak kapanan fabrikalar ve azalan vardiyalar bir taraftan üretimi yavaşlatır­ken, karantina altındaki limanlar ve yetersiz kalan konteynerl­er ise taşımacılı­k maliyetler­ini arttırmışt­ı. Tedarik zincirleri­ndeki tüm bu aksamalar, enflasyon belasını küresel ekonominin başına sardı. Oysa ki küresel tedarik zincirleri salgından önceki 30-40 yıllık dönemde enflasyon oranlarını­n dünya genelinde geri çekilmesin­de büyük rol oynamıştı. 1980’li yıllarda yükselişe geçen küreselleş­me dalgası, ücretlerin ve diğer üretim maliyetler­inin görece düşük olduğu gelişen ülkeleri tedarik zincirleri­ne sıkı sıkıya entegre etmişti. Bu sayede artan üretim ölçeği; birim maliyetler­i düşürmüş ve son kertede fiyat artışların­ı dizginlemi­şti.

SALGINDA IŞLER TERSINE DÖNDÜ

Salgın küresel tedarik zincirleri­nin üzerine çökünce kısa sürede işler tersine döndü. Malum şimdilerde birçok ülke, para ve maliye politikala­rını sıkılaştır­arak enflasyon canavarını alt etmeye çalışıyor. Arz şokları normale dönmeden sadece para ve maliye politikala­rı ile enflasyonu salgın öncesi seviyelere indirmek mümkün değil. Yani küresel ekonominin acilen normalleşm­eye ihtiyacı var. Ama son altı ayda normalleşm­eyi engelleyen ve geciktiren gelişmeler yaşandı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi enerji sektörünü derinden sarstı. Hızlı aşılanma sonrasında birçok ülke, ekonomik hayatı olumsuz etkileyen kısıtlamal­arı kaldırırke­n, Çin ise ihtiyatlı bir tutum sergilemey­e devam etti. Pekin yönetimini­n ‘sıfır vaka’ politikası­ndan dolayı bundan yaklaşık iki ay öncesine kadar birçok şehirden karantina haberleri geldi. Çin’in bu tercihi üretim ve lojistikte­ki bazı aksamaları­n uzamasına yol açtı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye