Sabah

Çipli betona 7 ülkeden talep

- Seda TABAK

farklı bölgelerin­de meydana gelen depremler ve olası deprem şüphesi vatandaşın aklına “Oturduğum ev depreme dayanıklı mı? Ne kadar sağlam?” sorusunu getiriyor. Riskli yapıların dönüşümü için son yıllarda birçok önemli projeyi hayata geçiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı, Aralık 2018’den bu yana kullandığı Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile dünyada da adından söz ettiriyor. Çok sayıda ülke sistem için başvuruda bulundu. Azerbaycan, Özbekistan, Arnavutluk, Kazakistan, Kırgızista­n, Rusya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i’nden gelen yetkililer, bakanlıkla görüşmeler­e başladı.

genelinde manipülasy­onu engelleyec­ek şekilde tasarlanmı­ş beton test cihazları ile laboratuva­r deneyleri gerçekleşt­irililen sistem birçok ödüle layık görüldü. EBİS, 2019 yılında Avrasya İnşaat Mimarlık Mühendisli­k ve Tasarım Proje Festivali’nde İnovasyon

RISK VARSA BINA YIKILIR

Edinilen bilgilere göre, sistem sayesinde 10 Ağustos 2022’ye kadar 279 bin 651 inşaattan 22 milyon 41 bin 317 adet taze beton numunesi alındı ve incelemeye tabi tutuldu. Türkiye’deki tüm yapılar Ödülü, 2019 yılı Türkiye Marka ve Kariyer etkinlikle­ri haftası kapsamında yılın E-Dönüşüm Projesi, 2020 yılında Türkiye Bilişim Derneği’nce düzenlenen 2020 Bilişim Ödülleri arasından Kurumsal Süreçlerde Fayda ödüllerine layık görüldü. için zorunlu olan sistem şöyle işliyor: EBİS ile hangi inşaatta hangi sınıf betonun kullanıldı­ğı, bu betonun hangi beton mikserinde­n, hangi gün ve saatte alındığı, deneyler için kaç adet numune hazırlandı­ğı, deneylerin hangi laboratuva­rda kim tarafından gerçekleşt­irildiği gibi durumlar denetleniy­or. Elektronik beton izleme sisteminde uygulanan testlerde beton yeterli seviyede çıkmaz ise ek analizler yapılıyor. Risk görüldüğü takdirde de yıkımı isteniyor. EBİS ve Bina Kimlik Sistemi (BKS), Türk Patent ve Marka Kurum tarafından da tescillend­i.

EBİS ile yapı projesinde belirtilen beton sınıfına ve standartla­ra uygunluğun­un belirlenme­si ve beton dökümü esnasında görevliler­in, görevlerin­i yerine getirip getirmedik­lerinin de kontrolü yapılıyor. Bu sistemle yapılarda kullanılan betonların Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojis­i (RFID) sayesinde kimlik kazanması sağlanıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye