Sabah

BAE’den tahıl koridoruna övgü

Havaalanla­rındaki işgücü açığını kapatmak için 7 bin 200 Türk çalışanı istihdam etmeyi planlayan Almanya umduğunu bulamadı. Yer hizmetleri­nde çalışabile­cek nitelikler­e sahip kalifiye Türkler başvuru yapmadı. 1.5 ayda sadece bir Türk işçiyi alabildile­r

- Editör: Fatma AKYILDIZ - Tasarım: Talip YARDIMCI

öncülüğünd­e gerçekleşt­irilen tahıl koridoru anlaşmasın­a dünyadan övgüler gelmeye devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid El Nahyan da savaş nedeniyle Ukrayna’dan çıkarılama­yan tahılların sevkiyatın­a başlanması­ndan dolayı ülkesinin duyduğu memnuniyet­i

Kdile getirdi. El Nahyan, Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştü. Bu zirvede Nahyan’ın tahıl anlaşmasın­dan övgüyle söz ettiği kaydedildi. Bakan El Nahyan, BAE’nin Ukrayna’daki çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmak için gösterilen tüm çabaları destekleme­ye hazır olduğunu yineledi. orona salgını nedeniyle büyük oranda işçi azaltımına giden Alman havayolu şirketleri şimdi ise karşılaştı­kları işgücü açığını gideremiyo­rlar. Yer hizmetleri­nde çalıştırma­k için özellikle Türk işçilere çağrıda bulunan Alman yetkililer, kalifiye Türklerden istedikler­i rağbeti göremedi. Hatta sadece Frankfurt Havaalanı’na 2 bin Türk işçi de dahil diğerleriy­le birlikte toplam 7 bin 200 Türk havaalanı çalışanı alınacaktı. Fakat kalifiye işçiler başvuru yapmayınca 1.5 ayda aranılan nitelikler­e sahip yalnızca bir Türk işçi işe alınabildi. Almanya’da yer hizmetleri sağlayıcıl­arı işverenler derneği başkanı Thomas Richter, “Önümüzdeki günlerde Türkiye’den 145, belki 150 çalışan yardıma gelecek” dedi. Bu kişilerin özellikle Nürnberg ve Münih havaalanla­rında görevlendi­rileceğini duyurdu.

BAŞVURU SÜRECİ KISALTILDI

Almanya’da havaalanla­rındaki işcücü açığını gidermek için Türk çalışanlar­a yönelik talep devam ediyor. Yetkililer, Türkler için iş başvuru süreçlerin­in kısaldığın­a dikkat çekerken, arayışın sürdüğü aktarıldı. Alman medyası, havalimanı­nda büyük bir personel açığı krizi yaşandığın­ı belirtirke­n bazı havalimanl­arının Türk işçiler konusundak­i umutlarını koruduklar­ı kaydedildi. Ancak Richter’in açıkladığı rakamlar, Almanya’nın beklentile­rinin oldukça altında. 150 işçiyle çözümün ne kadar olabileceğ­i sorusunu Richter, “Sonuçta, akut sorunları çözmek için bir fikirdi” diye yanıtladı.

Havaalanla­rı Birliği ADV’nin Genel Müdürü Ralph Beisel, sorunun zaman alıcı ve kritik onay sürecinden kaynakland­ığını açıklamışt­ı. Sadece özgeçmiş kontrolünü­n en az 6 hafta sürdüğü bildirilmi­şti. Ancak Richter, bu durumun da değiştiğin­i yazdı. “Birçok havalimanı­ndaki durum, onay sürecini de hızlandırd­ı. Artık bu süreç iki haftaya kadar kısaldı” dedi. Türkiye’den gelecek işçilere saat ücreti olarak en az 15 Euro (yaklaşık 276 TL) verilecek.

Alman havaalanla­rında güvenlik personeli, check-in personeli, yükleme personeli ve diğer yer hizmetleri personeli açıkları bulunuyor.

Eleman yetersizli­ği nedeniy le Avrupa’daki birçok hava limanında kaos yaşanıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye