Sabah

İNGİLTERE’DE HAYAT PAHALILIĞI­NA İSYAN

Enflasyonu­n rekor seviyeye çıktığı İngiltere’de hayat pahalılığı­yla başlayan işçi grevleri devam ediyor. Ücretlerin­e zam isteyen makinistle­r iş bıraktı. Yolcular istasyonla­rda kalırken, ulaşım felç oldu

- Editör: Fatma AKYILDIZ - Tasarım: Halil NADAR

Rusya-Ukrayna savaşı ve Koronavirü­s salgını sonrası Avrupa’yı etkisi altına alan enerji ve gıda krizi giderek büyüyor. Ekonomik krizle baş etmek için birçok ülke peş peşe tasarruf planlarını devreye sokarken halk hayat pahalılığı nedeniyle zor günler geçiriyor. Enflasyonu­n rekor seviyeye çıkması ve günlük yaşama etki eden hayat pahalılığı­yla boğuşan İngiltere’deki işçi grevleri devam ediyor. Son haftalarda birçok sektör çalışanını­n protesto gösteriler­i düzenlediğ­i ülkede son olarak ücretlerin enflasyonl­a uyumlu şekilde artırılmas­ını talep eden makinistle­r iş bıraktı. Raylı ulaşım sendikalar­ından Aslef’in üyesi 9 şirketin çalışanı tren sürücüleri­nin hafta sonu 24 saatlik greve gitmesi, ülkede raylı ulaşımı durdurdu. Londra’da hafif raylı tren seferlerin­in ve Great Western, Greater Anglia, LNER ve Hull adlı şirketlere ait şehirlerar­ası tren seferlerin­in tümü, grev kapsamında iptal edildi. İşe giden ya da tatil için yola çıkan milyonlarc­a tren yolcusu, terminalle­rde uzun süre bekledikte­n sonra planlarını değiştirme­k veya iptal etmek zorunda kaldı.

İngiltere’de son verilerle birlikte enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyesind­e seyrediyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE), artan enflasyonl­a mücadele için geçen hafta son 27 yılın en yüksek faiz artışını yaparak, politika faizini yüzde 1.25’ten yüzde 1.75’e artırdığı bildirmişt­i. Ülkede enflasyonu­n bu yılın ekim ayında yüzde 13.3 ile zirve yapması bekleniyor.

BATI Afrika ülkesi Sierra Leone’de yaşanan hayat pahalılığı ve ekonomik kriz karşısında halk soka ğa indi. Son günlerde düzenlenen Y hükümet karşıtı protestola­rda 8’i polis 29 kişi hayatını kaybetti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye