Sabah

Amerika’da dizayn siyaseti

- HASAN BASRİ YALdIN

ABD siyasetind­eki gerilimler Trump’la ilgili FBI soruşturma sından ibaret değil. Biden’ın yeni dönemde aday olup olmayacağı da tar tışma konusu. Ve aslında alttan alta yürüyen bir kavga. Demokratla­r için de büyük bir çoğunluk Biden’ın yeni aday olmasını istemiyor. Çünkü Biden’ın kamuoyu onayı çok düşük. Enerji fiyat larında yaşanan gelişmeler ve Biden’ın zayıf görüntüsü başta olmak üzere birkaç faktör kamuoyu desteğini önemli oran da geriletti. Buna mukabil Demokratla­rın Biden sonrası için düşündükle­ri Kamala Harris de beklendiği gibi güçlü bir isim haline gelemedi.

Demokratla­r 2024 seçimlerin­de bir kazaya uğramaktan önemli ölçüde ürkü yorlar. Çünkü Cumhuriyet­çilerin çok sert bir görünüşü var. Eğer kendi aralarında sorun çıkmaz ve başarılı bir aday çıkar tabilirler­se Cumhuriyet­çilerin yeni seçimi kazanma şansı çok yüksek. Adayların başında da doğal olarak Trump geliyor. Tabii ki bu da demokratla­rın korkulu rüyası. Soruşturma­ların derinleş tiğini görüyoruz. Artık bu tür durumlarda net bir kanaat belirtmek kolay değil ama hikkyeyi nükleer silahlara kadar getiren Amerikan medyasına bakarsanız bu kavga daha da sertleşece­k. Gerçi bana nükleer kadar çıtayı yükseltmel­eri abartı olarak görünüyor ama Amerikan medyası ve elitleri yüklendikç­e alternatif­i iddia bile etmek güç hale gelebilir.

Ama dediğim gibi bu “woke” kültü rün devirmesi gereken tek aday Trump değil. Trump’ı devre dışı bıraksalar belki Cumhuriyet­çiler için daha bile iyi olabi lir. Hem bir mağduriyet kazanırlar hem de Trump’ın yerine daha aklı başında bir aday ortaya çıkabilir. Bu yeni adayı da en azından zayıflatma­ları gerekecek. Hadi onu da becerdiler diyelim. Biden aday oldukça zayıf bir Cumhuriyet­çi adaya karşı bile kaybedebil­ir.

İşte bu nedenle son günlerde

Biden’ın sağlık durumuyla ilgili daha fazla haberle karşılaşac­ak olursanız şaşırmayın. Aslında Biden’ın sağlık sorunları geçtiği miz seçim öncesinde de bilinmiyor değil di. Ama o zaman göz ardı edilmişti. Biden yeni dönem için adaylıktan vazgeçme yeceğini söyledikçe sağlık sorunları çok daha fazla haber yapılır oldu. Bakalım nereye kadar varacak? Amerika’yı dizayn etme yarışı son gaz devam ediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye