Sabah

Üstün Dökmen gibi birinden psikolog olur mu?

- MELİH ALTINOK meliK altinRk#VaEaK cRm tr SMS MA ya] 1 ’ye J|nder

Psikolog Üstün Dökmen “Başörtülüd­en psikolog olmaz” demiş. Başörtülüd­en mimar olurmuş, kapalı halde çizim yapılabili­rmiş.

Hatta hakim de olabilirle­rmiş. Zira hukuk Dökmen’in “alanı” değilmiş. O konuda yorum yapamazmış.

Ama başörtülü birisi hastasıyla empati yapamayaca­ğı, sempatiyle yetineceği için psikolog asla olamazmış.

Aynı ayrım cı ve cahil ce ifadeleri Avrupa’da, ABD’de bir psikolog kul lansa kamu oyu ve mes lek örgütleri o psikoloğu insan içine çıkmayacak hale getirir di. Aldığı eğitim, akademik unvanları, yeterliliğ­i sorgulanır­dı.

Biz de ise rezilliği “çağdaşlık” yan bir toplumsal tortu var.

Mesela Soner Yalçın’ın karanlık odası... Site dün bu faşistin açıklamala­rını “Profesör Üstün Dökmen herkesin dili oldu” diye okurlarına duyuyordu.

Başörtülü empati yapamaz diyerek, zekanın açık göstergesi sayılan empatiden asıl kendi sinin yoksun olduğunu itiraf eden bu vasat psikoloğun hedef kitlesi de aynı... O da işte bu hipnotize güruha seslenmek için kariyerine jilet atıyor.

Çünkü faşist olduğu kadar tüccar da.

Özel okul zincirinin “potansiyel müşteri kitlesine” şirinlik yapıyor.

“Ey psikologla­r” falan demeyeceği­m...

Zira dün Dökmen’in bu saçmalıkla­rına tepki gösteren meslektaşı Erol Göka bile dereler den dolaştığın­ı görünce umudum yok oldu.

Şöyle söylemiş:

“Üstün Dökmen Hocayı severim, fedakar ve çalışkandı­r ama anlama, anlaşma konusun da pek üstün olmayan bakışını ortaya dökmeden önce mesleki platformla­rda güzelce tartış maya açmalı, fikir almalıydı. Hukuk men suplarına “bilmem” diye karışmıyor; hermenö tik ve semantik de kolay değil.”

Ne “hermenötiğ­i, semantiği” na Erol Hoca.

İnsanlık, bilimsel sosa batırılan bu ilkelliği geçen yüzyılda mahkum etti. Türkiye’de de CHP bile bu çağda ayıp olur diyerek malum tav rını revize etme ihtiyacı duyuyor.

Ayrıca çocuk mu bu adam?

Dede yaşına gelmiş bir akademisye­n. Profesör olmuş.

Nefret söylemini reklam malzemesi ola rak kullanmakt­an çekinmeyen birinin, “0esleki platformla­rda güzelce tartışarak”, “fikir alıp vererek” tedavi edileceğin­i mi sanıyorsu nuz?

Edin o zaman.

adına alkışla

Allah aşkı

1 6 TL MH FakV 1

88 81

6 1

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye