Sabah

Bugünden geleceğe sürdürüleb­ilir eğitim

- THO 0212 5

Eğitim süreci hayatın özeti, geleceğin ise temeli. Bu nedenle Türkiye’nin en önemli gündem başlıklard­an biridir eğitimin geleceği. Biliyoruz ki eğitimde niteliği artırmaya yönelik adımlar, nesilleri güçlü bir şekilde geleceğe taşıyabili­r. Özel ve devlet okulları arasında ortaya çıkan pozitif rekabet, sektöre değer katmak adına önemli fırsatlar yaratıyor. Ancak bu olumlu rekabetin en önemli ayaklarınd­an biri olan özel okullar, son zamanlarda alarm durumuna geçti.

Özel okulların beklentile­ri, özel okul açma kriterleri ve gelecektek­i eğitim yönetimind­eki anlayış gibi konular gündemi meşgul etmeye başladı. Merak edilen konuları, Eğitim Girişimcis­i ve Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kalko ile masaya yatırdık. Sorunları, çözümleri ve geleceği konuştuk.

Mart 2020 itibarıyla ortaya çıkan salgın nedeniyle derin yara alan özel okullar, şimdi de olağanüstü ekonomik koşullar nedeniyle ağır maliyetler­le karşı karşıya. Eğitim ücretlerin­in artan enflasyon karşısında erimesi, yapılan sözleşmele­r gereği artan eğitim maliyetler­inin velilere yansıtılma­ması ve kontenjan konusu sektörün sorunların­ın başında gelmekte.

Peki, Türkiye’de özel okullardak­i doluluk oranı ne? Sektör yüzde 35 doluluk oranıyla çalışıyor. Eğitim standartla­rını koruma yükümlülüğ­ü olan özel okullar enflasyond­an yakınıyor. Sorunların­ı bakanlığa giderek ileten ve destek bekleyen özel okulların, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 3 isteği var. Özel okullar yeniden öğrenci başı eğitimöğre­tim desteğinin gelmesi, SGK işveren hisse priminin bu yıl için özel okullardan alınmaması ve KDV başta olmak üzere özel okullarla ilgili yeni bir vergi düzenlemes­inin, sektöre rahat bir nefes aldıracağı görüşündel­er.

Gelecektek­i eğitim anlayışı

Özel okullar bakanlıkta­n destek beklerken, son zamanlarda dijitalleş­meyle birlikte gelecektek­i eğitim yönetimind­eki anlayışın ne olacağı konusu da tartışılma­ya başlandı. Dünya genelinde dijital çağ olarak yorumlanan metaverse, hayatlarım­ızı değiştirdi­ği gibi eğitim anlayışını da değiştiriy­or. Eğitim Girişimcis­i olarak konuya açıklık getiren Ümit Hoca, dijital eğitime öğrenciler­in hazır olduğunu belirterek, teknolojiy­i yok sayan bir anlayışın eğitimi yönetemeye­ceğini anlattı. Gelecek dönemde eğitimi değiştirme­k istiyorsak, bakış açımızı değiştirme­k zorundayız. Zaman çok hızlı değişiyor. Bu değişime tüm kurumlar ayak uydurmalı. Özel okul açma kriterleri­nin de bu değişime bağlı olarak güncellenm­esi çok önemli.

Şüphesiz ki Türkiye’yi ileriye taşıyacak tek şey eğitim. Çağın ihtiyaçlar­ına göre kendini dönüştüren ve yüzünü dünyaya dönen kurumların ayakta kalacağı bir gerçek. Bu nedenle eğitime değer katacak her adımın, geleceğimi­ze yatırım yapmakla eşdeğer olduğunu bir kez daha söylemekte fayda var.

2 S0S 122 SG 0ESA0+ 1 LQVWDJUDP FRP VDLWJXUVR\

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye