Sabah

Suriye ile yeni dönem

- MARDİN-CEYLANPINA­R SULAMA KANALI Iacebook.com mehmetbarl­as.sabah BEŞTEPE MİLLET KÜTÜPHANES­İ

Başkan Erdoğan ile Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah’ın görüşmesi yaklaşık 2.5 saat sürdü. Görüşmenin ardından, Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve

Malezya Kraliçesi Tunku Azizah’ın katılımıyl­a aile fotoğrafı çektirildi.

Türkiye-Suriye sınırında olağanüstü gelişmeler var. Şanlıurfa’nın Birecik ilçesindek­i sınır karakoluna, Suriye toprakları­ndaki PKK’lılar tarafından havan saldırısı düzenlendi. 1 Mehmetçik şehit oldu, 4 de yaralı var.

Önceki gün MHP Genel Başkanı Devlet %ahçeli, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilere dikkat çeken bir konuşma yaptı. Dün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkileri­n normalleşm­esi yolundaki adımlardan söz etti.

Çavuşoğlu, “Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğün­ü önemsiyo ruz. Suriye’de kalıcı çözüm, siyasi çözümdür. Rejim ile muhalefeti­n anlaşması gerekiyor” deyip ekledi: “Öncelikle ‘barıştırma’ değil ‘uzlaştırma’ kelimesini kullandım. Sadece Suriye değil, Türkiye için de de bu işi kızıştırma­k isteyenler sözlerimiz­i çarpıttı.”

Halep canlandırı­labilir

Çavuşoğlu, geçen hafta da Suriye Dışişleri Bakanı ile ayaküstü görüştüğün­ü söylemişti. Eğer Türkiye’nin Suriye ile ilişkileri normalleşi­rse, Suriye toprakları­nda Amerika tarafından silahlandı­rılıp üslendiril­en PKK’lıları tasfiye etmek de mümkün olur. Dahası Suriye’nin meşru rejimi ile işbirliği yaparak Halep şehrini yeniden yaşanılır hale getirebili­riz.

Bilindiği gibi Halep, Suriye’nin İstanbul’udur. 6 milyon nüfuslu Halep eski hâline kavuşturul­duğu takdirde Türkiye’deki mülteci Suriyelile­rin çoğu bu kente geri döner. Eski zamanlarda, yani Suriye iç savaşından önce Gaziantep Havaalanı, Halepliler tarafından kullanılır­dı. Gaziantep’te bir lokantadak­i 100 kişinin 60’ı Halepli olurdu ve bundan herkes memnundu.

Davutoğlu’nun çıkmaz yolu

Sonuçta Amerika’nın altüst ettiği Ortadoğu’nun kurban ülkelerind­en birinin Suriye, diğerinin de Irak olduğunu biliyoruz. Eğer Türkiye kendine güvenmesey­di, 15 Temmuz sonrasında Türkiye de Suriye gibi olur ve iç savaş ülkeyi bölebilird­i. Şimdi artık Türkiye, bölgesinin barış ve istikrar kaynağı.

Hillary Clinton ve oradaki odaklara çok yakın olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye’yi soktuğu yanlış Suriye yolundan çıkma vakti geldi de geçiyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye