Sabah

İhracatın yeni TİM’inden küresel gündeme hazırlık

-

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin (TİM) Yenibosna’daki genel merkez binası bugün önemli bir toplantıya evsahipliğ­i yapıyor. TİM’in haziranda göreve gelen yeni yöne tim kurulu ve 8 sektör konsey başkanının bir araya geldiği toplantını­n ilk ve en önemli gündemi elbette ihracatı daha da artırmanın yolları. Basına kapalı gerçekleşe­cek toplantı, bir serinin ilki olarak planlanmış. Tüm gün sürecek toplantıda­n, geçenlerde TİM Başkanı Mustafa *ültepe’ye yaptığım hayırlı olsun ziyareti sırasında haberdar oldum. Başkan Gültepe’ye göreve gelmeleriy­le birlikte 18.6 milyar dolar ile bugüne kadar ölçülmüş en yüksek temmuz ayı ihracat rakamını açıkladıkl­arını hatırlattı­m. ‘Dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik gelişme lere bakılırsa olabilecek en rahat koltuğa seçildiniz’ yorumuyla konuya girdim. Rahat olma konusunda Başkan Gültepe’den itiraz geldi. İhracatta kırılan rekorların yüzle ri güldürdüğü­ne katılıyor ancak bunun getirdiği büyük sorumlulu ğun da farkında. Üstelik dünyada ortamın hiç de küresel ticaretin lehine gelişmediğ­ini düşünüyor.

O nedenle göreve gelir gelmez, Türkiye’nin ihracat başarısını­n devamını nasıl sağlayacak­larına odaklandığ­ını söyledi. Hatta bunun için bir ortak akıl oluşturmak üzere bir dizi toplantıya başlayacak­larını aktardı. Toplantıla­rın amacını “Tüm yöne tim kurulumuz ve sektör kon sey başkanları­mızla birlikte düzenli olarak bir araya gelece ğiz. Bu yıl ihracatta çok iyi gidi yoruz, şu ana kadar çok iyi gel dik. Ancak dünyadaki gelişmeler malum, bu yüksek dalgalı süreç ten biz Türkiye olarak nasıl etki lenmeden, hedeflerim­izi gerçek leştirebil­iriz, geleceğimi­zi nasıl kurgulayab­iliriz bunları şimdi den konuşmaya başlayacağ­ız. Türkiye’nin küresel ticaretten daha fazla pay almasının yolla rını arayacağız” şeklinde özetleyen Gültepe ile sohbetimiz daha sonra Türkiye’nin ve bölgenin siyasi-ekonomi gündeminde derinleşti.

Gelelim Türkiye’nin küresel ticarette daha fazla pay almasına odaklanan toplantı serisinin ilkinin detayların­a.

TİM yönetimi, sektör temsilcile­rine ve üyelerine küresel ekonomidek­i gelişmeler ve bunun Türkiye’ye olası etkilerine ilişkin kritik bilgiler aktaracak. Katılımcıl­ar ve daha sonra da üyeler her türlü senaryoya göre hazırlanmı­ş sunum ve bilgilendi­rme notlarıyla konuyu yakından takip etmeleri sağlanacak. Yılın geri kalanının planlanmas­ının yanı sıra Türkiye’nin ihracatta kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerin­in oluş turulmasın­a nasıl katkı sağlanacağ­ı müzakere edilecek. .üresel yeni den yapılanan stratejik sistemde Türkiye kendini nasıl konumlan dırmalı, küresel riskler ve geliş meler, dünya nereye gidiyor, bu konjonktür­de Türkiye neden/ nasıl etkileniyo­r gibi birçok başlık ele alınacak. İlk toplantıda katılımcıl­ardan herhangi bir hazırlık istenmedi. Ancak toplantıla­rın devamında sektör temsilcile­rinin katkı sağlayacağ­ı interaktif çalıştayla­r düzenlenec­ek.

Türkiye’nin değişen tedarik rotalarıyl­a birlikte yakaladığı büyük fırsatı daha iyi değerlendi­rmesine olanak sağlayabil­ecek bu ve benzeri tüm buluşmalar TİM’i Başkan Gültepe’nin hedeflediğ­i ‘ortak akıl’a ulaştırabi­lir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye