Sabah

80 bine yakın müşterisi bulunan faktoring sektörü, Tedarik Zinciri Finansmanı sistemiyle KOBİ’lere, ilave bir teminata ihtiyaç duymadan kaynak sağlıyor. Ayrıca, işletme sermayesi desteği de veriyor

- Oktay ÖZDABAKOĞL­U

Mal ve hizmet satışından doğmuş/doğacak vadeli alacakları­n temlik yoluyla bir faktoring şirketine devredilme­si ve bu alacakları­n faktoring şirketi tarafından yönetilmes­i olarak tanımlanan faktoring sektörünün ekonomiye desteği kesintisiz sürüyor.

2021’de yüzde 34.4’lük artışla 200 milyar liralık işlem hacmine ulaşan sektör, 2022’nin ilk çeyreğinde de bu ivmeye devam etti.

3 AYDA 69.5 MİLYAR CİRO

Firmaların kendi ticari alacakları­yla uygun maliyetli finansmana ulaşmaları­nı sağlayan sektör, ihracatçı firmalara ve çoğunluğu KOBİ olan 80 bine yakın müşteriye hizmet veriyor.

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, sektörün 2021’in ilk çeyreğinde 41.8 milyar lira olan işlem hacmi, bu yılın aynı döneminde yüzde 66 artarak 69.5 milyar liraya ulaştı.

İHRACATIN PAYI ARTIYOR

Türkiye Ekonomi Modeli’nin ana lokomotifi olan ilk çeyrekteki büyümenin yarısını tek başına sağlayan ihracatta rekor serisi, faktoring sektöründe­ki rakamlara da yansıdı. İlk çeyrekte yurtiçi ciro yüzde 55.3 artarak 56 milyar 652 milyon liraya çıkarken, yurtdışı ciro ise yüzde 140.4 büyümeyi ile 12 milyar 803 milyon liraya fırladı. 2021’in ilk üç ayında yüzde 12.7 olan yurtdışı cironun toplam içerisinde­ki payı, bu yılın aynı döneminde yüzde 18.5’e çıktı.

İŞLETME SERMAYESİ DESTEĞİ

Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de belirgin bir şekilde hacmini artıran faktoring ürünlerini­n başında Tedarik Zinciri Finansmanı geliyor. Tedarik Zinciri Finansmanı sayesinde tedarikçi KOBİ’ler, büyük alıcıların belirlediğ­i vadeyi beklemeden, alıcıların kredibilit­esinden yararlanar­ak, ilave bir teminata ihtiyaç duymadan ve uygun bir maliyetle ticaretini peşin finanse ediyor, üretim süreci için kendilerin­e kaynak sağlıyor ve işletme sermayesi yaratabili­yor.

Gelişen teknoloji ve sektörün dijitalleş­me vizyonu ile birlikte, FKB çatısı altında

2019 yılında hayata geçirilen Ticaret Zinciri Finansmanı Sistemi (TZFS) hem tedarik zinciri finansmanı ürününün hem de diğer faktoring ürünlerini­n geniş kitlelere ulaştırılm­ası için önemli bir görev üstleniyor. TZFS, ekonominin temelini oluşturan KOBİ’lerin elektronik ortamda yapacaklar­ı alacak devri ve çoğunluğu büyük ölçekli olan alıcı firmalarda­n alınan teyit ile finansmana daha hızlı, güvenli ve ucuz bir şekilde ulaşmaları­nı sağlıyor.

80 BİNE YAKIN MÜŞTERİYE HİZMET

Aktif büyüklüğün­ü yüzde 57 artırarak 72 milyar 227 milyon liraya çıkaran sektörün alacakları ise yüzde 60’lık artışla 67.2 milyar lira olarak gerçekleşt­i. Faktoring sektörünün öz kaynakları, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 19 artarak 11 milyar 179 milyon liraya ulaştı. Müşteri sayısı 77 bin 963 olan faktoring sektöründe ilk çeyrek sonunda sözleşme sayısı ise 107 bin 716 oldu. Sektörün net kârı ise yüzde 52.7 artarak 686 milyon liraya çıktı.

ÖDEYEMEME RİSKİNİ ÜSTLENİYOR

Faktoring şirketleri müşteriler­ine garanti, tahsilat ve finansman olmak üzere üç temel hizmet sunuyor. Faktoring, alıcının finansal nedenlerde­n dolayı ödeyememe riskini üstlenerek satıcının vadeli satışların­dan doğan alacakları­nı garanti altına alır, işletmeler­in ticari risklerini azaltır. Satıcının, faktoring şirketine devrettiği alacaklar, faktoring şirketinin alacağı haline dönüşür ve tahsilatı faktoring şirketi tarafından yapılır.

Faktoring şirketi müşterisin­e sunduğu tahsilat hizmetiyle işletmeler­in kendi faaliyetle­rine odaklanara­k sürdürüleb­ilir ve güvenli büyüme fırsatı yakalaması­na destek olur.

ARAÇ SEKTÖRÜ LİDER

Faktoring sektöründe ilk çeyrekte işlem hacminin dağılımını bakıldığın­da, işlemlerin yaklaşık dörtte birinin toptan ve perakende ticaret motorlu araçlar servisinde gerçekleşt­iği dikkat çekiyor.

Söz konusu sektörün geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 26.2 olan işlem hacmindeki payı, bu yılın aynı döneminde yüzde 23.5 olarak gerçekleşt­i. Tekstil ve tekstil ürünleri sanayisini­n hacimdeki payı yüzde 9.2’den 10.8’e çıkarken, metal ana sanayi ve işlenmiş madde üretiminin payı da yüzde 5.4’ten 7.1’e yükseldi. Kağıt ve kağıt ürünleri sektörünün payı yüzde 1.4’ten 2.9’a, elektrikli gaz ve su kaynakları­nın payı ise yüzde 1.7’den 2.3’e yükseldi.

 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye