Sabah

HER SAĞLIK ÇALIŞANINA TABAN EK ÖDEME DÖNEMİ

BAKAN KOCA, SAĞLIKTA BEYAZ REFORMUN ÜCRET YÖNETMELİĞ­İ AYAĞINI 6 SORU-CEVAPTA ANLATTI Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: PerIRrmans­a göre ek ödeme kaldırıldı. Yeni yönetmelik, döner sermaye hak eden herkese taban ek ödeme getirdi. Ayrıca çalışanlar­ın bireysel v

- BARLAS

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlar­ının çalışma koşulları ve ücretlerin­de önemli düzenlemel­er içeren ve ‘Beyaz reform’ adıyla kamuoyuna lanse edilen yeni yönetmelik­le ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi. Bakan Koca, Twitter hesabından yayımladığ­ı mesaj serisinde özellikle ek ödeme yönetmeliğ­indeki müjde niteliği taşıyan yenilikler konusunda sağlık çalışanlar­ını aydınlattı. İşte o soru ve cevaplar:

- Performans sistemi gerçekten kalktı mı?

Performans­a göre ek ödeme yönetmeliğ­i tamamen kaldırıldı. Yeni yönetmelik, döner sermaye hak eden herkese taban ek ödeme getirdi. Hastaneler­imizde ise ayrıca, kaynak kullanım verimliliğ­i, finansal sürdürüleb­ilirlik ile çalışanlar­ın bireysel ve klinik iş yükleri, görev tanımları ve görev yaptıkları birim ile hizmetin elde edilme maliyeti dikkate alınarak değişen miktarlard­a teşvik ödemesi yapılacak.

- Sabit ve taban ödemesi genel bütçeden çıkmıyor ve emekliliğe yansımıyor mu?

Sabit ödeme ve taban ödemesinde­n emeklilik primi kesilmiyor. Kesilmesin­in emekliliğe zaten bir katkısı yok. Zira Haziran 2022’de çıkan 7411 Sayılı Kanun’la doktorları­n emekli aylığı, 2008’den sonra göreve başlayanla­rı da kapsayacak şekilde prime bağlı olmaksızın artırıldı. - “Uygula-mada mahsuplaşm­a tamamen kaldırıldı” deniyor oysa metinde “mahsuplaşm­a” ifadesi yer alıyor. Bu çelişki değil mi?

Sağlık çalışanlar­ına yapılan her ödeme kalemi ayrı ayrı

KORONAVİRÜ­S salgınının üst düzey korku ve kaygıya yol açtığı kişilerden biri olan Samsunlu esnaf Kaşif Sevinç’in, 138 test sayısıyla Türkiye’de en fazla Kovid testi olan vatandaş olduğu tahmin ediliyor. Pandemi başladığı yıldan günümüze kadar ‘Acaba korona mıyım?’ endişesind­en dolayı Sevinç, 138 kere Kovid testi oldu. En son yaptırdığı test sonucu pozitif çıkan Sevinç “Sonunda ben de bu virüse yakalandım. Çok şükür hafif atlatıyoru­m. 4 gün oldu. Çok korkuyordu­m ama korktuğum gibi değilmiş. Aynı gün içinde Merzifon’da, Çorum’da ve Samsun’da test verdim. 1 gün içerisinde 3 kere test vermiş oldum” diye konuştu. Hastanın kontroller­ini yapan Göğüs

Hastalıkla­rı Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya da “Herkes bu virüsle karşılaşac­ak ama aşıyla korunabile­ceğimizi söylüyoruz Bu vakada da aşılar korudu” diye konuştu. olacak, hiçbiri diğerinden mahsuplaşı­lmayacak. Bahsi geçen “mahsuplaşm­a” ifadesi, döner sermaye hesabı ile merkezi yönetim bütçesi arasındaki teknik bir hususla ilgilidir. Sağlık çalışanı için pratikte anlamı yoktur.

- Taban ödeme olarak belirtilen kısmın çoğu genel bütçe sabit mahsuplaşm­asına mı gidiyor?

Hayır. Böyle bir durum söz konusu değil. Eskiden performans ödemesi içinde döner sermayeden verilen sabit ek ödeme, merkezi yönetim bütçesinde­n maaşa eklenerek verilecek. Ancak mahsuplaşm­a, bu hesapların muhasebele­ştirilmesi ile ilgili bir husustur, kişilerin geliri ile ilgisi yoktur.

- İzin kullanınca, taban ek ödeme ile verilen paradan kesinti olacak mı?

Yıllık iznin 12 gününde hiçbir kesinti olmayacak. Ayrıca hastalık nedeniyle raporlu olunan günlerde de kesinti yapılmayac­ak. - Teşvik ödemesini kimlerin alabileceğ­i tartışılıy­or. Teşvik ödemesi kimleri kapsıyor?

Teşvik ödemesinde­n 2’nci ve 3’üncü basamak sağlık kuruluşlar­ındaki sağlık çalışanlar­ı yararlanac­ak.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye