Sabah

Suriye’den sonra İsrail’le normalleşm­e dönemi

- MEHMET facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Batı ile Rusya arasında ipler kopma noktasına gelirken NATO ülkele ri içinde global dengeyi koruyabi len tek ülke Türkiye. Ülkemizin hem Rusya hem Ukrayna’yla diyaloğu var. Ayrıca Avrupa Birliği ve NATO’yla birlikte hareket etmeyi sürdürüyor­uz.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın bu politi kası Türkiye’yi küresel krizlerin dışına taşı dı. Türkiye’yi Rusya’ya ambargoya zor layan ABD ve AB’nin, tahıl koridorunu­n açılmasıyl­a sesi bir anda kesildi. Putin tara fından “Şanghay Beşlisi”ne davet edilen Türkiye’nin, eylül ayında bu önemli toplan tıya katılması bekleniyor.

Şimdi sıra geldi normalleşm­e süreçleri ne... Birleşik Arap Emirlikler­i, Mısır, Suudi Arabistan ve Suriye’den sonra şimdi İsrail’le de normalleşm­e sinyalleri gelmeye başla dı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye olarak Tel Aviv’e büyükel çi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte atayacağım­ız büyükelçil­er konusunu Cumhurbaşk­anımıza arz ettikten sonra süreç resmen başlamış olacak” dedi.

Bence Çavuşoğlu’nun konuşmasın da altının çizilmesi gereken bir cümle var: “Filistin, Kudüs ve Gazze’nin hakları nı savunmaya devam edeceğiz.”

Herhalde dünyada Suriye ve İsrail’le aynı anda normalleşm­e yapabilece­k tek ülke Türkiye, bunu gerçekleşt­irebilecek tek lider de Erdoğan’dır.

Avrupa’nın en uzun kışı

Avrupa, tarihinin en zor kışına hazır lanıyor. Ekonomiler­i berbat durumda. İngiltere’de yıllardır ilk defa enflasyon çift haneli rakamlara çıktı. Almanya dış ticaret açığı vermeye başladı. Ekonomik durumu azdıran bir diğer olgu da kuraklık.

İngiltere, Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya, kuruyan nehirlerde­n ve susuzluk tan şikâyet ediyor. Örneğin, İngiltere’de bahçe sulayanlar­a çok ağır cezalar geliyor. Rusya’nın Ukrayna ile devam eden savaşı, Avrupa’ya doğalgazın aksayarak gelmesine sebep oldu. Kışın İngiltere’de oda sıcaklıkla rı 19 derecenin üzerine çıkamayaca­k.

Bunun yanında işçiler de çok huzur suz. Grevler, direnişler bütün Avrupa’yı sardı. Mesela, İngiltere’de tren seferleri artık aksayarak yapılabili­yor. İşçi grevleri yüzün den havaalanla­rı yarı çalışır halde, bavul lar uçaklara taşınamıyo­r. Pek çok sefer iptal ediliyor.

Sonuçta “Avrupa’da siyaset ve eko nomi çığırından çıktı”. En görkemli lider, Fransa’nın başındaki Macron. O da azınlıkta. İngiltere, yeni başbakanın­ı arıyor. İtalya’da hükümet yok. İspanya hükümet le değil yangınlarl­a uğraşıyor. Amerika’nın tahrikiyle Rusya’ya saldıran Avrupalıla­r şimdi iflasın eşiğinde ve bu kış daha da zor olacak.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye