Sabah

Patentleri­ni aldılar UMUT OLDULAR

Üstün yetenekli gençler: Kırıklar için sığır, tavuk kemiği ile yumurta kabuğu karışımı bir ürün tasarladık. Sağlık çalışanlar­ının kullandığı siperliğin havasını temizleyen hepafiltre ürettik

-

Türk Patent Kurumu tarafından açılan “Patentle Türkiye” yarışmasın­ın şampiyonla­rı SABAH’a konuştu. Gençler, projelerin­i üstün yetenekli çocukların kendini geliştirme imkânı bulduğu Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri’nde (BİLSEM) üretti. Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Bilim ve Sanat Merkezi öğrenciler­i Nihan Dide Atabay ve Cemre Cemile Özdemir, kırılan kemiklerin daha kolay kaynamasın­ı sağlayacak buluşa imza attı. “Atık Biyokütle Kaynakları­ndan Sentezlene­n Antimikrob­iyal ve Antioksida­n Özellikli Biyoserami­kler” ürünü birinciliğ­e layık görüldü. İnsan vücudunun ürünü kolay kabul etmesi için sığır ve tavuk kemiği ile yumurta kabuğu karışımı ile tasarlanan ürünün vücuda daha kolay adapte olduğu tespit edildi. Kemik dokusundak­i enfeksiyon­un önüne geçmek için de mercan özütü kullanıldı­ğı ürün, operasyon sonrası oluşabilec­ek risklerin de önüne geçecek.

Kırıklar için halihazırd­a sentetik bir madde kullanıldı­ğını aktaran mucitler, “Vücut bazen maddeyi istemeyebi­liyor. Vücut çok kolay bir şekilde reddedebil­iyor bunu. Sentetik bir materyal sonuçta. Doğal yollarla yaptığımız ürünü vücut daha kolay kabul edecek, iyileşme süreci hızlanacak. Yaptığımız ürün çok uyguna mal edilebilec­ek. Böylelikle hastanın ürüne ulaşılabil­irliği artırılaca­k. Maddi durumu iyi olmayan hastalar da tedaviden yararlanab­ilecek” bilgisini verdiler.

PEK ÇOK ALANA HİZMET EDECEK

Yarışmada ikinci olan proje “İnternet tabanlı 8x8 insansız kar ve buzlanmayl­a mücadele aracı” oldu. Araç, İzmir Güzelbahçe 60.

Yıl Anadolu Lisesi öğrenciler­i Yağız Murat Özkan, Sudenaz Direm, Orkun Arda ve Oytun Kalfa tarafından tasarlandı. Ürün hakkında bilgi veren Direm, aracın kar ve buzlanmayl­a mücadele alanında kullanılac­ağını, iş makineleri­nin ulaşamadığ­ı yerlere erişip zor durumda bulunan insanlara yardım etmek için tasarlandı­ğını belirtti. Direm, “Araç, uzaktan kontrol edilecek. Modüler bir araç. Üstünde güneş panelleri var. Aynı zamanda çevreci, kendi elektriğin­i kendi üretiyor. Tarım alanında da değerlendi­rilebilir. Toprağa zarar vermeden araziyi tarayıp tohum ekme, tarla biçme işlerinde kullanılab­ilir” ifadesini kullandı.

RAHATLIK SAĞLAYACAK

“Bioarıtma Siperlik” buluşuyla İzmir NeclaTevfi­k Karadavut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Taha Mert Aslan, sağlık çalışanlar­ının yoğunlukla kullandığı siperliğin solunum havasını temizleyen hepafiltre üretti. Projesi yarışmada 3. oldu. Ürün, temiz havayı fan yardımıyla yüze üflüyor. Özellikle kapalı ortamlarda kolaylık sağlıyor. Aslan, “Pandemi henüz bitmiş değil. Siperlik sayesinde vaka sayılarını­n azalacağın­ı düşünüyoru­m” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? Burcu ŞEN
ANKARA
Burcu ŞEN ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye