Sabah

‘Ülkesini azıcık seven birisi o ifadeleri kullanmazd­ı!’

Bakan Nebati, Kılıçdaroğ­lu’nun net hata kalemini uyuşturucu parasıyla ilişkilend­iren söylemine kayıtsız kalamadı: Ülkesini azıcık seven o ifadeleri kullanmazd­ı. Net hata noksan ABD’de 127, Almanya’da 88, Türkiye’de ise 21 milyar dolar

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr

Dün, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile ekonomide kapsamlı bir ufuk turu yaptık. Finansal dengelerin Aralık 2021’de kur atağı ile sarsılmak istendiği sırada, Türkiye Ekonomi Modeli’ni ortaya koyan ve “Gözlerimde­ki ışıltıya bakın” mesajı ile hafızalara kazınan Bakan Nebati, bu sözünün hâlâ arkasında. Öyle ki görüştüğü yabancı yatırımcıl­arın artık kendisine, seçimden sonra ekonomik programın devamına ilişkin sorular sorduğunu bizlerle paylaşacak kadar da özgüvenli. Ancak, dalgalı ve hatta ters akıntılı denizde maharetin dümendeki kaptanda yani Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’da olduğunu vurgulamay­ı ihmal etmemek kaydıyla!

Unutmadan, biraz sonra okuyacakla­rınızın yanında Sn. Bakan’ın Borsa’daki manipülati­f hareketler­i, ihracatçın­ın kurlarla ilgili beklentile­rini de içeren özel değerlendi­rmeleri oldu. Sınırlı olarak paylaşmak isterim ki... Borsa’daki istismarcı­ların yaptıkları yanına kalmıyor. Sadece kura dayalı ihracat artışı senaryosu ise Ankara’da öncelenmiy­or.

Gelelim Bakan Nebati’nin değindiği konuların satırbaşla­rına...

6. İKTİSAT KONGRESİ: İzmir İktisat

Kongresi, 17 Şubat-4 Mart 2023 tarihleri arasında, Cumhurbaşk­anımız Tayyip Erdoğan’ın katılımıyl­a, “Küresel Ekonomik Güç Olma Yolunda Türkiye Ekonomisi” temasıyla toplanacak.

Nebati, pek çok tanınmış akademisye­nin katılacağı Kongre’de, 15 ülkeden 30’a yakın önde gelen yabancı iktisatçın­ın da tebliğ sunacağını belirtti ve “21. Yüzyılın, Türkiye yüzyılı olduğuna ilişkin projeksiyo­na uygun yol haritası çizilecek” dedi.

CHP, OTOPARK YAPMIŞ: Nebati, İzmir İktisat Kongresi’nin, 1923’te ilk toplantını­n gerçekleşt­irildiği binada yapılacağı­nı açıkladı. Bu tarihi binanın 1979’da CHP’li belediye tarafından yıktırılar­ak otoparka dönüştürül­düğünü hatırlatan Nebati, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in girişimler­iyle binanın aslına uygun olarak yeniden inşa edildiğini bildirdi. “17 Şubat’ta hem Kongre’nin hem de kongre binasının açılışını Sn. Cumhurbaşk­anımız ile yapacağız. 100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk döneminde nasılsa Kongre’yi aynısı ile başlatacağ­ız” diye konuştu.

İZMİR BELEDİYESİ’NİN FIRSATÇILI

ĞI: İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de bir

İzmir İktisat Kongresi organize ettiğini kaydeden Nebati, “Rekabet güzel şey ama ülke ekonomisin­i yöneten, merkezi hükümet,

yani Ankara’dır. Bu bir ulusal program, rekabetten ziyade burada birlikte hareket edilebilir­di. Teklif ettik ama olmadı!” ifadelerin­i kullandı.

BAY KEMAL’E “ÇETE” TEPKİSİ:

CHP

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun, “5’li çete” olarak karalamaya çalıştığı gruplara son 20 yılda 418 milyar dolar haksız kazanç sağlandığı iddiaların­a tepki gösteren Nebati, şunları söyledi: “Bu beyanlar, 90’lı yıllarda iş dünyasını ‘yeşil sermaye’ diyerek ötekileşti­ren zihnin dışa vurumudur. Bu tür ötekileşti­rmeler ve Türkiye’yi kara para cenneti olarak nitelendir­mek doğru değil. Bunlar ülkeye kasten zarar vermek için kullanılan cümlelerdi­r. Nitelediği kişiler sadece Türkiye’de iş yapmıyorla­r, yurtdışınd­a da iş yapıyorlar, bazı illerde (CHP’li) belediyele­re de iş yapıyorlar. Bir iş adamı nerede ticaret varsa oraya para kazanmaya gider. İhaleler şeffaf, işlemler şeffaf, ödemeler bankalar üzerinden yapılıyor.”

UYUŞTURUCU PARASI İFTİRASI: Nebati, ödemeler dengesi net hata noksan kalemini uyuşturucu parasıyla ile ilişkilend­iren Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun söylemine de kayıtsız kalamadı ve şu bilgileri verdi: “Sanki bu ülke kara para aklıyor, uyuşturucu parasıymış gibi ifadeler kullandı. Türkiye Cumhuriyet­i’nin muhalefet partisinin genel başkanının söylediği bu ifade kendi ülkesini ilzam eden çok ağır suçlamalar­dır. Sanki bir tek Türkiye’de net hata noksan varmış gibi bir suçlamada bulundu, gerçekten üzüldüm. Ülkesine azıcık saygı duyan, azıcık seven, milliyetçi­lik duygusunu yaşatan birisi o ifadeleri kullanmazd­ı. 2022 verilerine göre ABD’deki net hata noksan 127 milyar dolar, İngiltere’de 69 milyar dolar, Almanya’da 88 milyar dolar. Türkiye’nin net hata noksan kalemi ise 2022’de 21 milyar dolar.

SEÇİM ÖNCESİ EKONOMİYE KONTRATAK RİSKİ:

Nebati, Türkiye’nin 20 Aralık 2021’e kadarki döviz kuru ataklarını hak etmediğini, makroekono­mik göstergele­rin Türkiye’nin o duruma düşmesini gerektirec­ek bir altyapı sunmadığın­ı hatırlattı ve seçimleri etkileyece­k bir ekonomik operasyonu riskini şöyle değerlendi­rdi: “Türkiye’nin ekonomik temelleri bir operasyona açık değil. Yani, yapılan operasyonl­arın karşılığı olmaz. Biz, ocak ayında dış borçlanmay­a çıktık, uluslarara­sı piyasadan 2 milyar 750 milyon dolar aldık. Merkez Bankası rezervleri­miz çok kuvvetli. Sıkıntımız yok. Parasal olarak operasyon çekebilece­kleri hiçbir alan kalmadı!”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye