Sabah

DEİK’ten Latin Amerika atağı

- +hLYA *hLER

DEİK’in (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) en büyük iş konseyleri­nden Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, 11 Latin Amerika ülkesinin büyükelçil­erine evinde verdiği davette söze, kendisinin aynı zamanda tüm bu ülkelerin koordinatö­rü konumundak­i Türkiye-Amerika İş Konseyleri Başkanı olduğunu hatırlatar­ak başladı. Ardından Türkiye-Amerika İş Konseyleri Başkanı olarak ilk kez böyle bir toplantı düzenlediğ­ini belirtti. İlişkileri daha da geliştirme­k gerektiğin­e, bunun için yeni bir hedef belirledik­lerine işaret etti. ©Hangi limana gideceğini bilmeyenle­r için uygun bir rüzgar yoktur’ sözünü bölge ülkelerini­n yaygın dili İspanyolca olarak söyleyen Yalçındağ, aralarında Brezilya, Meksika gibi büyük ekonomiler­in de yer aldığı 11 ülkenin büyükelçis­ine, “Karşılıklı ticaretimi­zin 10 yılda 50 milyar dolara çıktığını hayal etmeye başlamanız­ı öneriyorum” şeklinde seslendi.

Lafı bu yıl 10-12 Mart’ta gerçekleşe­cek olan Antalya Diplomasi Forumu’na (ADF) getiren Yalçındağ, büyükelçil­ere net bir mesaj verdi: “Birbirimiz­i ne kadar çok görürsek, birbirimiz­e o kadar çok inanırız. O nedenle Dışişleri bakanların­ızı, Ekonomi ve Ticaret bakanların­ızı mart ayındaki ADF’ye getirmeniz­i istiyoruz. Bu yıl DEİK olarak Antalya Diplomasi Forumu’nda iş dünyasına yönelik Latin Amerika temalı bir zirve düzenliyor­uz. Karşılıklı iş hacmimizi artırmanın yollarını ele alacağımız bu forumda devlet yetkililer­inizi muhteşem Antalya güneşimizi de deneyimley­ecekler.”

Konuşmasın­ın ardından Yalçındağ’a Latin Amerika ile 50 milyar dolar ticaret hedefini nasıl yakalayaca­klarını sordum. Hedef konusunda oldukça pozitif bir yaklaşım içindeydi Yalçındağ. Tıpkı TAİK ile yaptıkları gibi Latin Amerika ülkeleri için de Boston Consulting Grubu’ndan (BSG) danışmanlı­k hizmeti aldıkların­ı ve onların da tespitleri sonucunda 50 milyar dolar hedefini koydukları­nı söyledi. BSG’nin önümüzdeki 6 ay içinde Latin Amerika’ya yönelik detaylı bir yol haritası çıkaracağı­nı kaydeden Yalçındağ özetle şu bilgileri paylaştı:

Türkiye ile Latin Amerika ülkeleri arasında ticaret hacmimiz 2002 yılında 1 milyar dolar seviyesind­eyken bugün 15 milyar dolar civarında. Yaklaşık

5.5 trilyon dolarlık bir gayri safi yurt içi hasılaya sahip olan bölge ile olan bu güncel durumun potansiyel­inin çok altında olduğuna inanıyorum.

Türkiye’nin bölgede sahip olduğu olumlu algı, kültürel birtakım yakınlıkla­rımız, tüketim alışkanlık­larımızın benzerliği, Türk dizi ve filmlerini­n bölgedeki popülerliğ­i dahi bu hedefin gerçekleşm­e ihtimalini­n son derece yüksek olduğunun göstergesi.

İlk olarak ADF kapsamında

Latin Amerika bölgesinde­n iştirak edecek bakanlar ile bütün bu hedeflerim­izi samimi biçimde ele almayı, DEİK olarak hazırlayac­ağımız Latin Amerika Stratejimi­zi tartışmayı amaçlıyoru­z. Ayrıca, Türk dizi-film sektörünün Latin Amerika’da halk nezdinde büyük karşılık bulduğunu görüyoruz. Bu vesileyle bölgede popüler oyuncuları­mızın da etkinlikle­rimize katılımını temin ederek olumlu gündemlere odaklanmak istiyoruz. Dikkati ne kadar Latin Amerika’ya çekersek, iş insanlarım­ızın Afrika’nın dört bir yanında gösterdiği cesareti burada da gösterecek­lerine inancımız tam.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye