Sabah

3.2 milyon konutun dönüşümü tamamlandı

- YILDIRIM Murathan

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Kurum, “Bugüne kadar ülkemizde 3.2 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Yapı denetim sistemi, sosyal konut ve kentsel dönüşüm çalışmalar­ımızla 24 milyon vatandaşım­ızın depreme dayanıklı sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşamasını sağladık” dedi. 3. Uluslarara­sı Gayrimenku­l Geliştirme ve Yönetimi Konferansı’nın açılış töreninde konuşan Bakan Kurum, şu an 81 ilde 250 bin konutun dönüşümüne devam ettiklerin­i belirtti. Kurum, “2035 yılına kadar kentsel dönüşüme girmemiş hiçbir riskli yapı bırakmayac­ağız. Afetlerden zarar görmüş İzmir, Elâzığ, Kastamonu, Sinop, Bartın, Antalya ve Muğla’da toplamda 45 bini aşkın ev, köy konağı inşa ederek vatandaşla­rımıza teslim ettik. Şehirlerim­izi güvenli hale getirirken, saklı hazineleri­ni de ortaya çıkarmayı ihmal etmiyoruz. 45 ilimizde 80 tarihi kent merkezimiz­i ve meydanımız­ı yeniden ihya ediyoruz. 2033 yılına kadar kent meydanı sayımızı 250’ye çıkaracağı­z” şeklinde konuştu.

Gelecek 10 yıl içinde tüm şehirlerin yapısal dönüşümünü tamamlayac­aklarını kaydeden Kurum, mart ayında Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyl­a Türkiye Mekansal Strateji Planı’nın tanıtım toplantısı­nı yapacaklar­ını söyledi. TOKİ eliyle bugüne kadar 1 milyon 180 bin sosyal konut üretildiği­ni vurgulayan Kurum, “Cumhuriyet tarihimizi­n en büyük sosyal konut hamlesi olan “İlk Evim,

İlk İş Yerim” projemize 8 milyonu aşkın vatandaşım­ız başvuruda bulundu. Haziran ayına kadar, en az 140 bin konutumuzu­n ihalesini gerçekleşt­ireceğiz. 2 yıl içerisinde tüm konutlarım­ızı vatandaşım­ıza sunacağız. Şimdi sırada arsalarımı­z var. Alt yapısı hazır 1 milyon arsamızın kuralarını çekmeye bugün başladık. 900 milyar lirayı aşan yatırım bedeliyle bu projemiz, inşaat ve gayrimenku­l sektörümüz­ün gücüne güç katacak” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye