Sabah

Babacan neyi deşifre etti?

-

Millet İttifakı’nın açıkladığı Ortak Politikala­r Mutabakat Metni üzerine son birkaç günde çok şey söylendi. Övgü düzenler de oldu, eleştirenl­er de. Ama hiçbiri DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın söylediği kadar etkili olmadı. Babacan hem sevincini saklamadı hem de hazır layanlarda­n biri olarak çarpıcı gerçe ği özetledi:

“Avrupa J|recek, aferin 7rkiye’ye diyecek ”

Biraz çekingen bir biçimde “Batılılar ne istiyorsa Millet İttifakı onu yaptı” diyenleri, “Yeni mandacılık mutabakatı” diye yorumlayan­ları rahatlatan bir tespit ti bu.

Ayrıntılar­ına girmiyorum ama Başkan Erdoğan da bu itirafı doğal olarak şöyle yorumladı:

¦#kkuyu 0ükleer )üç 5antrali’ne, savunma sanayii Rrojelerin­e, kamu-özel yatırımlar­ına dokunacağı­z diyerek ülkemizin güçlenmesi­nden rahatsız olan Batı’ya selam veriyorlar.

Hatta içlerinden birisi ‘Batı bize aferin diyecek’ diyor, yazıklar olsun! Sen Batı’nın aferin demesi ne bu kadar muhtaç mıydın?”

Herhalde bir zamanlar adının

“)ren Ali” olması tesadüf olmadığı gibi bugün de adının “Aferin Ali”ye çıkması tesadüf değil.

İyi Parti ne yapacak?

Birkaç gündür Ankara’da siyaset kulislerin­i izliyorum. Babacan’ın bu çıkışı, sevinç çığlıkları atanların heve sini kursağında bırakırken, Cumhur İttifakı cephesinde de müthiş bir özgü ven rüzgârı estirdi.

Tabii sadece bu değil, Millet İttifakı cephesinde hâlâ bir adayın belirlenme mesi ve 13 Şubat tarihiyle ilgili CHP ve İyi Parti arasında yaşanan gerilim de moralleri bozuyor. Daha doğrusu kimin aday yapılacağı konusu, deyim yerindeyse İyi Parti’de deprem etkisi yaratmış durumda.

İyi Parti’nin içi kaynayan kazan gibi. Bir yanda yakında yapılacak kongre süreci nedeniyle Koray Aydın, Yavuz Ağıralioğl­u gibi “milliyet çi” kökenliler­le ipler gergin... Akşener’i merkeze taşımak isteyen liberal aktör ler ile parti içindeki “milliyetçi­ler” arasında kıran kırana bir kongre sava şı var. Bu konuda liberaller­in, İstanbul, Ankara ve İzmir kongreleri­nde “mil liyetçiler­i” devre dışı bıraktığı konu şuluyor ama büyük kongrede ne yapacaklar­ı ve problem çıkartıp çıkart mayacaklar­ı da bilinmiyor.

Öte yandan Akşener, İmamoğlu projesi nedeniyle Kılıçdaroğ­lu ile de gerginlik içinde.

İş öyle bir noktaya gelmiş ki, Akşener’in desteğiyle İmamoğlu’nun, içinde “Kılıçdaroğ­lu mu yoksa İmamoğlu mu kazanır?” sorusunun da olduğu üç farklı araştırma yaptırdı ğı, bunun da CHP Genel Merkezi’ni rahatsız ettiği söyleniyor.

İyi Parti içinde ise bu projenin tıpkı Mansur Yavaş projesi gibi hayal kırık lığıyla biteceğine inananları­n sayısı bir hayli fazla...

İşte Akşener, bu kaotik tablo yüzün den aday belirleme tarihini uzatabildi­ği kadar uzatmaya çalışıyor. Bir anlamda pazarlık ederek Kılıçdaroğ­lu’nun aday lığı yerine İmamoğlu’nu zorluyor, o olmazsa üçüncü bir CHP’li ismi dayat mak istiyor. Belki de bu yüzden İlhan Kesici ismi son günlerde çok konuşu luyor.

Akşener, istediğini elde eder mi göreceğiz ama parti içindeki hava bu savaşı Kılıçdaroğ­lu’nun kazanaca ğı doğrultusu­nda...

Gördüğünüz gibi Batı yakasın da yani Millet İttifakı cephesinde yeni bir şey yok. Çok övündükler­i 6 parti nin bir araya gelmesi, darbeci sol libe ralleri sevindirse de gerilimi düşürme ye yetmemiş. Bu arada bakanlık ve milletveki­lliği pazarlığın­ın sürdüğünü de söyleyelim. Daha ne krizler çıkacak göreceğiz.

Tel: 0212 354 35 24 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye