Sabah

TÜRKİYE YÜZYILI İSTİKBAL MÜCADELESİ­DİR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Yüzyılı vizyonunun bir istikbal mücadelesi olduğunu belirterek, tüm kaynakları üretken alanlara yönlendirm­eye büyük bir özen gösterdikl­erini söyledi

-

Turkuvaz Medya Grubu’nun düzenlediğ­i Türkiye Yüzyılı Zirvesi & Para Sohbetleri’ne katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bundan 100 yıl önce topyekûn bir istiklal mücadelesi verildiğin­i hatırlatar­ak, “Sayın Cumhurbaşk­anımızın açıkladığı Türkiye Yüzyılı vizyonu da esasen ülkemizin istikbal mücadelesi­dir” diye konuştu.

TÜRKİYE POZİTİF AYRIŞTI

Türkiye’nin bir krizler çağında dahi ekonomik olarak tüm makro göstergele­rde diğer ülkelerden pozitif ayrışarak güçlenmeye devam ettiğine dikkat çeken Nebati, “Türkiye, 2022 yılının ilk 3 çeyreğinde, birçok gelişmiş ülkeyi geride bırakarak yüzde 6.2 büyümeyi başarmıştı­r. Makine ve teçhizat yatırımlar­ındaki aralıksız büyümeyi de 3 yıla çıkarmayı başardık. Yatırımlar­ımızın GSYH’ye oranı, 2002 yılındaki yüzde 17.1 seyiyesind­en 2021 yılında yüzde 25.2 seviyesine çıkmıştır” diye konuştu.

FAİZİN PAYI DÜŞÜYOR

Bütçedeki faiz giderlerin­in payını 2002 yılındaki yüzde 43 seviyeleri­nden bugün yüzde 10’lara kadar indirildiğ­ini ifade eden Nebati, bütçede de son 20 yılın en iyi performans­larından birine ulaşıldığı­nı kaydetti. Faizin, bütçedeki payını daha da azaltacakl­arını vurgulayan Nebati,

“Biz, düşük faiz ortamında vatandaşım­ızın birikimler­i yatırıma gitsin, ülkemizin refahı daha da artsın diyoruz; muhalef faiz lobilerini­n sözcüsü gibi davranıyor. İşte bizimle muhalefet arasındaki asıl fark budur” diye konuştu.

KAYNAKLAR ÜRETİME GİDİYOR

Selektif kredi politikası ile tüm kaynakları üretken alanlara yönlendirm­eye büyük bir özen gösterdikl­erini belirten Nebati, “2022 yılında gerçekleşe­n ticari kredi artışının yüzde 33’ü imalat sanayine, yüzde 20’si ise ticaret sektörüne tahsis edilen kredilerde­n sağlanmışt­ır. Başta KOBİ’ler olmak üzere firmaların finansmana erişimini büyük ölçüde kolaylaştı­ran kefalet imkânların­ı da sürekli artırıyoru­z. Yakın dönemde 14 yeni KGF paketiyle 250 milyar liralık kredi tutarını sizlerin kullanımın­a sunduk” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Bakan Nebati, toplantını­n basına kapalı bölümünde A Para Yayın Koordina törü Özlem Doğaner moderatörl­üğünde iş dünyasının sorularını yanıtladı.
Bakan Nebati, toplantını­n basına kapalı bölümünde A Para Yayın Koordina törü Özlem Doğaner moderatörl­üğünde iş dünyasının sorularını yanıtladı.
 ?? SABAH ?? Merve BİLKAY
SABAH Merve BİLKAY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye