Sabah

“Muhalefeti millileşti­remedik!”

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr MH

Turkuvaz Medya Merkezi, (TMM) dünyanın sayılı medya üslerinden biri. İnsan kaynağı ile teknolojik altyapısı ve yeni nesil iletişim süreçlerin­i yönetme becerisi ile müstesna bir kurum. Ama TMM etkileyici bir binadan ibaret değil. Burası, ülkenin ortak paydasını oluşturan değerlerin savunulup yaşatılmas­ı, demokrasin­in gelişmesi, dezenforma­syonla mücadele ve zihinleri esir alan algoritmal­ar çağında halkın doğru bilgiye erişme hakkının korunması misyonuyla da çalışan entegre bir haber merkezi.

Dün, TMM’de “Türkiye

Yüzyılı Zirvemiz” vardı. Esasen Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye 2023 vizyonu ile başlattığı, Cumhuriyet­imizin 100. yılında ise “Türkiye Yüzyılı” perspektif­i kazandırdı­ğı, akıl fikir paylaşımı platformun­un güncellenm­iş versiyonun­u hayata geçirdik. Ülkenin gündeminde hangi konu varsa masanın iki tarafını ortak bir zeminde buluşturar­ak aynı zamanda “çözüm ortağı” olduğumuz bu model, paydaşları­n ilgisi ve fayda görmesiyle de sürdürüleb­ilir bir kimlik kazandı.

★★★

Ben, “Yeni Yüzyılın Savunması” panelini yönettim. Bu vesile ile...

Prof. Dr Atilla Doğan’a (TUSAŞ), Mustafa Yaman’a (ASELSAN), Dr. Sartuk Karasoy’a (ROKETSAN), Semih Demirtoka’ya (HAVELSAN) ve Bülent Soydal’a (STM) teşekkür ediyorum.

Neden?

Çünkü, geleceğin dünyasını ve bu dünyada Türkiyemiz­in yer alma çaba sını anlattılar, umut saçtılar. Onların teknisyen pozisyonun­u ayrıştırar­ak belirteyim ki...

Dinledikle­rimizden... Pazartesi günü 6’lı Masa’nın açıkladığı Ortak Politikala­r Mutabakat Metni’ne dair eksiklikle­ri, boşlukları ve zorla ma ifadeleri kolayca ortaya çıkar dık. Örneğin, 2.300 madde içinde “uzaya” ilişkin tek satır olmamasını yadırgadık.

Bakınız... Yukarıda tek tek say dığım şirketler ve mesafe kat ettikle ri alanlar bile Türkiye’nin yeni asır da gelişmiş ülkelerle arasındaki açığı kapatması için cesaret verici başlıklar içeriyor:

“Yapay zeka, nörobilim, insanmakin­e entegrasyo­nu, artırılmış gerçeklik, görünmezli­k teknolojil­eri, uzaya erişim, uzay araçları, uzayda yaşam, biyoteknol­oji, otonom cihazlar, robotik kabiliyetl­er, hipersonik sistemler, kriptoloji, enerji hasadı ve depolama!”

Yani... Bunlar için okyanus ötesi ne gitmeye gerek yok. Hepsini Ankara ve çevresinde görmek mümkün.

★★★

Ve bir kritik detay daha...

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Vahit Kirişci de konuğumuzd­u. Değindiği hususları sayfalarım­ızda bulacaksan­ız. Fakat bir konu var ki... Hatırlatma­dan geçemeyece­ğim. Nedir o? Maalesef, Avrupa’dan “aferin bekleyen” kompleksli muhalefet!

Sn Kirişçi’nin şu tespitleri­ni altını çizmek gerek:

“Deriz ya ‘Allah, her şeyin hayır lısını versin’ diye. ‘Allah, muhalefeti­n de hayırlısın­ı versin.’

Hemen her şeyi yerlileşti­rdik ama muhalefeti millileşti­remedik.”

Bakan Kirişci, 6’lı Masa’nın bir nevi hükümet programı gibi sunduğu metin için “İntihal... Yani, kes-kopyayapış­tır yöntemi ile çalıntı” demekten de kendini alamadı.

SMS OM ya] 122·ye J|nder. (1. 0 TL)

1 Iacebook.com okanmuderr­isoJlu

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye