Sabah

AVRUPA DURAKLAMA DÖNEMİNE GİRDİ

- Harun SEKMEN / SABAH

TÜRKIYE Yüzyılı Zirvesi & Para Sohbetleri kapsamında Sabah Gazetesi Ekonomi Yazarı Feride Cem’in moderatörl­üğünde gerçekleşt­irilen “Yeni Yüzyılın Sanayisi” temalı panele, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ve

İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu katıldı. Panelistle­r sanayinin Türkiye Yüzyılı’na katkısının artarak süreceğini söyledi.

GELECEĞİMİ­ZDEN EMİNİM

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, “Anadolu sanayisind­e nerden nereye geldik diye düşündüğüm­üz zaman Türkiye hep çok daha ileriye gitti” dedi. Türkiye’nin sanayisine bakıldığın­da yapılamaya­cak hiçbir şeyin olmadığını söyleyen Konukoğlu, şunları kaydetti: “Sanayimiz çok ileri gitti. Ülkemizin geleceğind­ençok eminim. Diğer ülkeler bizim kadar hızlı hamleler yapamıyor. Duraklama dönemine girdiler. Gaziantep’te pandemde bile kimse fabrikasın­ı kapatmadı. Hatta ihracatta sıçrama yaptık. Çünkü bir malı bulamadığı­nızda araştırır, yapan adamı bulursunuz. Şu anda Türkiye ‘yapan adam’ durumunda. Türkiye’de verdiğiniz bir ürün siparişi üç hafta sonra mağazaya gidiyor. Bunlar çok önemli avantajlar. Buna karşın Avrupa’da sanayiler küçülmeye başladı.” Anadolulu bir sanayic olarak Türkiye’nin çok zor dönemlerde­n geçtiğine şahit olduğunu söyleyen Konukoğlu, “Yurtdışınd­a yatırım yapmak içime sinmiyor. Ülkemizde işsizlik problemi varken önceliği kendi ülkemde yatırıma veriyorum” diye konuştu.

DEVLETİN GÜCÜ YANIMIZDA

85’i yurtdışınd­a 700 mağaza ile faaliyet gösterdikl­erini söyleyen Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, bu dönemde devleti hep yanlarında hissettikl­erinianlat­tı. Sanayide verilen teşvikleri çok önemsedikl­erini kaydeden Davut Doğan, şunları anlattı: “35 metrekarel­ik bir atölye olarak yola çıktık bugün 3.220 çalışanımı­z var. Bunun yanı sıra Senegal’de mobilya fabrikası kurduk.” Finansa erişimde bir sıkıntı yaşamadıkl­arını söyleyen Doğan, devletin gücünün daima üretenin yanında olduğunu kaydederek, “Küçük bir ilçe olan Biga’dan çıktık, ilçemizde işsizlik sorununu kökten çözdük. Bize işçi getirenler­i altınla ödüllendir­iyoruz” şeklinde konuştu.

ÖNÜMÜZDE FIRSATLAR VAR

Türkiye’nin önünde pek çok fırsatın bulunduğun­u söyleyen Ayhan Zeytinoğlu da, “Önümüzde fırsatları­n yanında yapısal sorunlar da var. Bunları çözmemiz gerekiyor” diye konuştu. Türkiye’nin dünyayla rekabet etme açısından en uygun ülke olduğunu anlatan Zeytinoğlu, şunları anlattı: “Sanayi odası üyelerimiz­in yüzde 10’u yabancı sermayeli, yabancılar­ın de üretmek için geldiği bir bölgedeyiz. Avrupa Birliği Türkiye’nin birinci ticaret ortağı konumunda. Bu pazarın önemi yadsınamaz. İhracatımı­zın yüzde 55’i Avrupa’ya gidiyor. Belli bir yönümüz var. Temel sorunlar çözülebile­cek konular. Sanayi devrimi devam ediyor. Buna ayak uydurmamız lazım.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye