Sabah

HER ÜLKE İÇİN YEŞİL DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ

Her adımlarını Türkiye’nin ufkuna yakışır şekilde attıkların­ı söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Yeşil dönüşüm kaçınılmaz­dır. Ülkemiz için de olmazsa olmaz” diye konuştu

-

Türkiye Yüzyılı Zirvesi & Para Sohbetleri’ne video mesaj ile katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Kurum, “Ortak evimiz dünyamız ve cennet vatanımız Türkiye, iklim krizinin ağır sonuçlarıy­la karşı karşıya. Özellikle son yıllarda Sinop, Bartın ve Kastamonu’daki seller, Antalya ve Muğla’daki yangınlar, Marmara Denizi’ndeki müsilaj ve daha birçok olumsuz durumla yüzleştik. Bakanlık olarak, ülkemizi iklim krizine uyumlu bir hale getirmenin sorumluluğ­unu taşıyoruz. Dünyada yeşil dönüşümün merkeze alındığı yeni normalin artık en yüksek sesle gündeme geldiği bir dönemde, her adımı Türkiye’nin ufkuna uygun bir şekilde atıyoruz. Çünkü artık her devlet her millet için ‘yeşil dönüşüm’ kaçınılmaz­dır. Ülkemiz için de olmazsa olmaz” dedi.

DOĞA AŞKIYLA ÖNE ÇIKIYOR

Murat Kurum, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın çevre ve doğa aşkıyla öne çıkan bir lider olduğunun altını çizdi. Kurum, şunları söyledi: “Kendilerin­in liderliğin­de yeşilin, çevrenin, sürdürebil­irliğin, tasarrufun ve net sıfır emisyonun asrı olarak tarihe geçen bir yüzyıl istiyoruz, bunu arzuluyoru­z, bunun için çalışıyoru­z. Gayemiz Türkiye Yüzyılı’nda, Yeşil Kalkınma Devrimini tüm detaylarıy­la tamamlamış, 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi’ne ulaşmış lider ülke Türkiye. Bu mücadeleye büyük katkı sunacak Ulusal Uyum Stratejisi ve Eylem Planımızı, 22 kurumumuzd­an oluşan İklim Koordinasy­on Kurulu’muzla birlikte gayrimenku­l sektörü de dâhil tüm alanları kapsayacak şekilde 2023 yılı içerisinde tamamlayac­ağız. Mısır’da düzenlenen COP27 toplantısı Türkiye için bir milat oldu. Orada, tüm dünyaya Ulusal Katkı Beyanımızı güncelledi­ğimizi, 2030 yılında gerçekleşm­esi öngörülen artıştan yüzde 21 azaltım hedefimizi, yüzde 41 seviyesine yükselttiğ­imizi deklare ettik.”

KÜRESEL BİR HAREKET

Murat Kurum, başka bir başarı hikâyesini­n de, bugün küresel bir çevre hareketine dönüşen ve 5 yaşına ulaşan Sıfır Atık’la yaşandığın­ı dile getirdi.

Kurum, “Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefend­i’nin himayeleri­nde 2017’de başlayan bu hareketle tam, 160 bin kurum binamız artık yüzde 100 sıfır atık uyumlu hale geldi. Bugün Sıfır Atık, dünyanın en önemli çevre seferberli­ğine dönüştü. BM Genel Kurulu’nda 30 Mart, Uluslarara­sı

Sıfır Atık Günü olarak kabul edildi” diye konuştu. Ayrıca dünyada çok az ülkenin başarabile­ceği bir yeşil seferberli­ği olan millet bahçelerim­izin sayısının 500’e yaklaştığı bilgisini veren Kurum, şunları anlattı:

“Bu sayıyı önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1000’e, toplam yeşil alan büyüklüğüm­üzü ise 2023’te 81 milyon metrekarey­e ulaştıraca­ğız. Böylece kişi başı yeşil alan miktarımız­ı, 15 metrekare ve üzerine çıkaracağı­z. Mayıs ayı başında, sözde çevreci, maskeli doğaseverl­erin itirazları­na rağmen, yemyeşil bezediğimi­z Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışını da Cumhurbaşk­anımızla ve yüz binlerle birlikte gerçekleşt­ireceğiz.”

 ?? ??
 ?? MerYe BİLKAY
SABAH ??
MerYe BİLKAY SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye