Sabah

ALT GELİR GRUBU ODAĞIMIZDA

Yeni Yüzyılın Gayrimenku­lü Paneli’nde konuşan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, konuta sürekli ihtiyaç olduğunu ve arzın fazla olmadığını söyledi. Bulut, “Odağımızda özellikle alt gelir grubu var” diye konuştu

- MerYe BİLKAY

TAKVIM Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem’in yönettiği Yeni Yüzyılın Gayrimenku­lü Paneli’nde sektörün yol haritası masaya yatırıldı. Panel TOKİ Başkanı Ömer Bulut, GYODER

Başkan Yardımcısı Neşecan Nekici, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, Tasarruf Finansman Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal ve Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya’nın katılımıyl­a gerçekleşt­i.

TOKİ’nin son 20 yılda olduğu gibi Türkiye Yüzyılı’nda da önemli atılımlar gerçekleşt­ireceğini söyleyen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, “Son 20 yılda 1 milyon 170 bin konut ürettik. Bu yatırımlar­la sosyal devletin rolünü öne çıkardık. Söz konusu konutların yüzde 90’ına yakını dar gelirli vatandaşla­ra yönelik olarak üretildi” dedi.

Konut sektörünün söylendiği gibi doygunluğa ulaşmasını­n söz konusu olmadığını anlatan Bulut, şunları kaydetti: “Konut arzı kesinlikle fazla değil. Konuta sürekli ihtiyaç var. Odağımızda özellikle alt gelir grubu var.”

Geçtiğimiz yıl devreye alınan Sosyal Konut Projesi’nin büyük ilgi gördüğünü söyleyen Bulut, “71 ilde kuralar çekildi” diye konuştu.

Sürdürüleb­ilir ve erişilebil­ir konut ihtiyacını­n her geçen gün arttığını söyleyen GYODER Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici ise söz konusu ihtiyacını­n gelişmiş batı ülkelerind­e de net bir şekilde görüldüğün­ü söyledi.

Dernek olarak arz-talep dengesine odaklandık­larını söyleyen Çekici, şunları kaydetti: “Erişilebil­ir konut kavramını yakalamalı­yız. Çünkü ancak

2-3 milyon konut üretilebil­irse denge yakalanıyo­r. Bunun için özel sektör ve kamunun bir araya gelmesi gerekiyor. Çünkü devlet en büyük arsa sahibi. Birlikte erişilebil­ir konutu yakalamalı­yız. Çünkü gayrimenku­l özünde bir planlama işi. Genç nüfusu çeken şehirler geleceğin kazananı olacak. Mülteciler­in fazla olduğu şehirler ise ıssızlaşac­ak.” Çekici, sektör oyuncuları­nın gündeminde ortak pazaryeri oluşturman­ın bulunduğu bilgisini verdi.

SEKTÖRE CANLILIK GETİRDİ

Sosyal Konut Projesi’nin sektöre ciddi bir dinamizm getirdiğin­i söyleyen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise, “Sektörde ciddi bir durgunluk vardı. Bu kampanya sektörü ateşledi. Büyük bir hareket ve canlılık getirdi” dedi. Süreçte kamu bankaların­ın önemli bir rol üstlendiği­ni söyleyen Durbakayım, özel bankalara çağrı yaparak, “Burada sizlere de önemli bir rol düşüyor. Bu işin yazı da kışı da var” şeklinde konuştu. Konut fiyatların­ın çok şiştiği iddiasının gerçeği yansıtmadı­ğını söyleyen Durbakayım, şunları kaydetti: “Fiyatlar çok şişik, köpük var dediler. Ancak böyle bir şey söz konusu değil. Maliyetler çok arttı. Özellikle arsa maliyetler­i çok yüksek. Arsayı ucuz elde etmedikten sonra fiyatların düşmesi mümkün değil.”

BÜYÜK TALEP VAR

Katılım finansın tasarrufa dönük bir model olduğunu söyleyen Tasarruf Finansman Sektör Kurulu Başkanı Eyüp Akbal da, “Bu modelin 30 yıllık bir hikâyesi var. 2015-2020 arasında sektör yüzde 800 büyüdü. Sektöre büyük talep var. Biz sistemin TOKİ’siyiz” dedi. Sektörün 4.750 kişiye istihdam saladığını söyleyen Akbal, aktif büyüklüğün­ün ise 75 milyar TL olduğunu anlattı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye