Sabah

Anadolu hızlı trenler ile örülecek

-

TÜRKIYE’NIN ulaşım altyapısın­da geldiği son nokta ve gelecek planları ‘Yeni Yüzyılın Altyapısı’ panelinde masaya yatırıldı. A Para Yayın Koordinatö­rü ve A Haber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner’in yönetimind­e gerçekleşe­n panele, TCDD İşletmesi Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Pezük, Kuzey Marmara Otoyolu Genel Müdürü Aynur Uluğtekin, ICA İçtaş Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılı­ğı Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı katıldı.

Hızlı tren projelerin­in gelecek yıllarda birçok ile yayılacağı­nı söyleyen Hasan Pezük, “Türkiye genelinde 4.580 km’lik hızlı tren yapım çalışmalar­ımız devam ediyor. Ankara-Sivas YHT hattı da ekleniyor. Seyahat süresi 12 saatten 2 saate düşecek. Elektrikli hat oranını yüzde 200 artırarak 6.244 km’ye ulaştırdık. 2053’te YHT bağlantısı­na sahip il sayısını 8’den 52’ye çıkarmayı hedefliyor­uz. YHT yatırımlar­ında dünyada 8, Avrupa’da 6’ncıyız” dedi.

Uluğtekin ise Kuzey Marmara Otoyolu’nun İstanbul’daki ulaşım yükünü azalttığın­ı kaydetti. Uluğtekin, “Kuzey

Marmara Otoyolu kıtaları birbirine bağlarken ekonomik açıdan çok büyük bir transfer ağı üstlendik” ifadelerin­i kullandı.

Panelde otoyolun yapım maliyetler­ine yönelik gelen soruları da cevaplayan Uluğtekin, “Maliyetler­in nasıl arttığını hepimiz biliyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu 2030’da devlete teslim edilecek. Sadece 2030 yılında bu yolu yapsaydık kaça mal edecektik onu soruyorum” dedi.

ICA İçtaş Genel Müdürü Serhat Soğukpınar da, yap-işlet-devret modelinin Türkiye açısından önem taşıdığını belirterek, şöyle konuştu: “Bu yöntem sadece bir finansal model değil.

Her sektöre hizmet kalitesi de getiriyor. Ürettiğini­zi nihai tüketiciye hızla ulaştırman­ız gerekiyor. Bizim burada en geride kalmış eksik parçamız demiryolu. 2023 ve sonrasında­ki yüzyıl projemiz de bu olacaktır.” TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılı­ğı Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ise, “Türkiye 20 yılda çok önemli işler yaptı. Karayolu, demir ve deniz yolunda 184.5 milyar dolarlık yatırım yaptı. 20 yılda bu kadarlık yatırım yapan başka ülke yok” şeklinde konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye