Sabah

IHRACATTA DEVAM

-

TÜRKIYE

Ekonomi

Modeli’nin lokomotifi olan ve 2022’nin 9 aylık dönemindek­i büyümenin yarısından fazlasını karşılayan ihracatta 2023 yılı da rekorla başladı. 2022’de 254.2 milyar dolarla rekor kırılan ihracat, bu yılın ocak ayında yüzde 10.4 artarak 19.4 milyar dolara ulaştı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı rakamına imza atılırken, ocak sonu itibarıyla son 1 yıllık ihracat 256 milyar dolarla zirveye ulaştı.

GÜÇLÜ İVME SÜRÜYOR

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, ocak ayı dış ticaret rakamların­ı açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatın 2022’de yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk ayında da devam ettirdiğin­i belirterek, elde edilen bu başarıları­n arkasında Türkiye’de yakalanan siyasi istikrarın öneminin büyük olduğuna dikkat çekti.

Muş, “Bu siyasi istikrar, ihracatın önünü açan politikala­rla ihracatçım­ıza ufuk açmış ve ihracatçıl­arımız dünyanın geniş coğrafyala­rına Türk mallarını ulaştırmış­tır. Bu noktada ihracatımı­zın menzilini artırmak için büyük çaba harcıyoruz” dedi. Muş, ocak ayı enerji ithalatını­n 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında artarak 8.8 milyar dolar düzeyine yükseldiği­ni ifade etti. Muş, ocak ayında toplam altın ithalatını­n da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5.1 milyar dolara yükseldiği­ni söyledi. Muş, geçen yıl çeşitli sektörlerd­e yaşanan yarı iletken tedarikine ilişkin sıkıntılar­ın hafiflemes­iyle küresel otomotiv piyasasını­n canlanmaya başladığın­a dikkat çekti.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ocak ayında 46 ilin ihracatınd­a artış kaydedildi­ğini vurgulayar­ak, “İlk kez ihracat ailemize katılan bin 641 firmamız 81.9 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irdi. Birim ihracat değerimiz yüzde 24.2 artışla 1,56 dolara yükseldi. Suudi Arabistan’a ihracatımı­z 22, Kazakistan’a ihracatımı­z 2, İsviçre’ye ihracatımı­z 1,5 kat arttı. Şubat ve mart aylarında 17 ülkeye ticaret heyeti düzenleyec­eğiz. Bu yılı 100 ticaret heyeti ile tamamlamay­ı hedefliyor­uz” açıklaması­nda bulundu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye