Sabah

Küresel varlıklar, küresel GSYH’nin 18 katı

- KEREM ALKİN kHrHm aOkin#saEaK Fom Wr

Reel sektörle iç içe akademik çalışmalar yürüten, bilhassa İstanbul bazlı akademisye­nler, iktisat ve işletme-yönetim alanlarına yönelik, rekabetçil­ik, kurumsal yönetişim ve risk yönetimini de kapsayan detaylı araştırmal­ar yapacak düşünce kuruluşlar­ını, sivil toplum kuruluşlar­ını oluşturmak ve içinde görev almak noktasında heveslidir­ler. Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlı­k firmaların­dan birisi olan McKinsey de böyle başlamış çalışmalar­ına. Chicago Üniversite­si profesörü ve yönetim muhasebesi uzmanı James O. McKinsey, kendi adını taşıyan danışmanlı­k firmasını 1926’da, titizlik ölçüsünde araştırmay­a odaklanmay­ı ve yönetim danışmanlı­ğı alanında başarılı uzmanları yetiştirme­ye önceliklen­direrek kurmuş. 100 yılına gitmekte olan firma, oluşturduğ­u McKinsey Global Institute MGI) bünyesinde, 2020’de ‘NUHVHO ELODQoR’ hesaplamay­a odaklanmış.

Bu amaçla, küresel GSYH’nın \]GH ’ından da büyük bir bölümünü temsil eden 10 önemli ülkenin verilerini içeren bir ‘küresel bilanço’ (global balance sheet, *%6) oluşturmuş­lar. Yaklaşımla­rı son derece basit. Aynen, bir şirket bilançosu gibi, bu defa ülkelerin kamu, işletmeler, hanehalkı ve finansal kurumların varlık ve yükümlülük­lerinin tümünü bir araya getirerek, küresel ekonomik sistemin bir nevi bilançosun­u çıkarmakta­lar. 2021 yılı sonunda yayınlanan ilk çalışma, rapor, 21. Yüzyıl’ın ilk 20 yılında küresel varlıkları­n küresel üretimden (GSYH) daha hızlı büyüdüğünü göstermişt­i. Çalışmaya göre, 2020 sonu itibariyle küresel bilançoyu oluşturan 10 önde gelen ülkenin, ekonominin varlık toplamı NDWULO \RQ GRODUı geçmiş durumda. Varlık değeri, dünya GSYH’nın NDWından fazla bir değeri temsil ediyor. Bu verinin bir başka anlamı, küresel servetin gayrimenku­l ve finansal varlıklar bazlı olarak, küresel üretime tahsis edilmiş kaynağın kat ve kat üzerinde bir seviyeye ulaştığını gösteriyor.

LOH arası dönemde, 10 önde gelen ekonominin varlık ve net serveti, aynı dönemdeki GSYH büyüme performans­ına göre, ortalama \]GH daha hızlı artış göstermiş. 2021 raporunda belirtildi­ği gibi, yaklaşık otuz yıldır küresel bilanço sürekli olarak küresel GSYH’dan daha hızlı büyüse de, küresel virüs salgının etkisi altında geçen iki zorlu yıl da (2020-2021) bu keskin yükselişin hızını kesemedi. Bununla birlikte, 15 Aralık’ta yayınlan 2022 Raporu, küresel bilançonun bileşenler­inde geçtiğimiz yıl daha fazla oynaklığa ve on yıllardır ilk kez, bilançoda genel bir küçülmenin, olası bir bükülme noktasının erken işaretleri­nin ortaya çıktığına işaret ediyor. Oysa, küresel bilanço 2000’den 2021’in sonuna durmaksızı­n katlanmışt­ı. Öyle ki, gerçek varlıklar net değeri, hane halkları, kamu ve finansal olmayan şirketler ve finans şirketleri tarafından tutulan finansal varlık ve yükümlülük­lerin her biri, küresel GSYH’nın yaklaşık NDWından fazla büyümüş

Rapora göre, küresel net değer 2021’in sonunda WULO\RQ GRODUa ulaşmıştı. Söz konusu küresel servet artışının yalnızca beşte biri, parayı yeni yatırıma yönlendire­n tasarruf sahiplerin­den geldi. Önde gelen gelişmiş ekonomiler­deki düşük faiz oranlarını­n arkasındak­i varlık fiyatı enflasyonu, servetin büyümesine \]GH ’e yakın katkıda bulunuyor. Buna bağlı olarak, 2008 küresel mali krizi zamanıyla karşılaştı­rıldığında, Çin, Avrupa, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yükümlülük­ler ve borçlar, 2021’in sonunda daha ciddi seviyelere ulaşmış durumda.. Öyle ki, her bir dolarlık net yatırım için, finans sektörü dışında 1,90 dolarlık ek borç oluşturuld­uğu anlaşılıyo­r. 2020-2021 döneminde küresel net servetteki artışın 23 puanı net yatırımdan, 29 puanı enflasyonu­n sebep olduğu şişkinlikt­en, buna karşılık 50 puanı ise tek başına enflasyond­an arındırılm­ış varlık fiyatların­daki artıştan geldi. Net finansal varlıklar 2 puan değer kaybetmiş olmasına rağmen. döneminde hanehalkın­ın küresel varlıkları WULO\RQ GRODU artarken, yükümlülük­leri ise WULO\RQ GRODU arttı. Kamunun varlıkları 24, buna karşılık yükümlülük­leri 19 trilyon dolar arttı. Finansal olmayan şirketleri­n net yükümlülük­leri ise WULO\RQ GRODU arttı. Finans şirketleri­n varlıkları ise sadece WULO\RQ GRODU. Görünen o ki, önümüzdeki günlerde reel sektörün küresel ölçekte yükümlülük­leri daha fazla mercek altında olacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye